Powrót do strony głównej
poradnia dietetyczna

Schudnij bez
efektu jojo

Mail/Login:
Hasło:
Waga kg
Wzrost cm
 
03-09-2013
Krem z cukinii     Składniki na 4 osoby: - 3 średnie cukinie - tymianek - 0,5l mleka 1,5% - oliwa lub olej - sól, pieprz - 4 łyżki płatków migdałowych   Sposób wykonania: Cukinie myjemy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy ją na rozgrzany olej i chwilę smażymy. Następnie dolewamy wodę (ok. ½ szklanki) i dusimy ok. 15 minut. Doprawiamy tymiankiem (im więcej tym lepiej), solą i pieprzem. Cukinię blendujemy i dodajemy mleko. Całość podgrzewamy.  Podajemy z prażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego!   Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek...

Truskawki - dlaczego warto je jeść? Nadeszło lato a wraz z nim pojawiły się nasze Polskie truskawki. Owoc ten należy do bardzo dietetycznych, dlatego zajadajmy się nim właśnie teraz, bo takiego aromatu nie będzie miała żadna truskawka sprowadzona z Hiszpanii lub Maroka. Ciekawostką jest, że truskawka to owoc powstały ze skrzyżowania dwóch poziomek. Nazywana jest często poziomką ananasową. Większość jej odmian jest łatwa w uprawie i zbiorze. Owoce te nie tylko pięknie wyglądają, pachną i smakują, ale przede wszystkim są bardzo zdrowe. Są one źródłem wielu witamin, zwłaszcza witaminy C oraz składników mineralnych, takich jak fosfor czy żelazo. Zawierają ważne dla naszego organizmu antocyjany. Dzięki temu truskawki działają przeciwnowotworowo, przeciwgrzybiczni...

Rukola z truskawkami, szparagami, serem pleśniowym i sosem truskawkowym Składniki: - 100g rukoli - kilka truskawek - 120g sera brie - pół pęczka zielonych szparagów - garść orzechów włoskich   Sos: - 4 łyżki musu truskawkowego (zmiksowane truskawki) - 4 łyżki oliwy - 2 łyżki octu balsamicznego - 1 łyżeczka musztardy Dijon - sól, pieprz   Sposób przygotowania: Rukolę wyłożyć do miski. Truskawki umyć, usunąć szypułki i przekroić na pół. Ser brie pokroić w plastry. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki i krótko gotować w osolonej wodzie. Ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Orzechy posiekać. Składniki sosu dobrze ze sobą połączyć, energicznie mieszając. Tak przygotowane składniki sałatki ułożyć na rukoli i polać przygotowan...

Chłodnik z botwinki Nadeszło w końcu upragnione lato. W upalne dni niechętnie spożywamy gorące ciężkostrawne potrawy, dlatego moją propozycją jest orzeźwiający, zdrowy i sycący chłodnik z botwinki. Te młode liście buraków ćwikłowych są cennym źródłem wielu witamin zwłaszcza A i C oraz składników mineralnych, m.in. żelaza i wapnia. Przy tym są bardzo niskokaloryczne, bo w 100g zawierają zaledwie 19kcal, więc idealnie nadają się do potraw w trakcie stosowania diety redukcyjnej. Wielu naukowców twierdzi, że liście botwiny zawierają substancje podobne do estrogenów, czyli hormonów młodości i piękna, dlatego szczególnie polecam je kobietom. Warto również wiedzieć, że po ugotowaniu botwiny w wywarze znajduje s...

Kilka dobrych rad, jak odchudzić potrawy wigilijne Stosując kilka prostych trików możemy spowodować, że nasze potrawy wigilijne będą zdecydowanie mniej kaloryczne, nie tracąc przy tym walorów smakowych. W ten sposób unikniemy zbędnych kilogramów po świętach. 1. Tłustego karpia możemy zastąpić zdecydowanie chudszym dorszem, mintajem, morszczukiem lub solą. 2. Zamiast tradycyjnej panierki oraz smażenia lepiej rybę ugotować na parze, upiec w piekarniku lub na patelni grillowej. 3. Zamiast soli do przyprawiania potraw użyjmy świeżych lub suszonych ziół. Z rybami świetnie komponuje się koperek lub pietruszka. 4. Śledzie zamiast tradycyjnie w śmietanie podajmy w sosie jogurtowym. 5. Pierogi ugotujmy w wodzie a nie odsmażajmy na tłuszczu. 6. Do...

Fb-icoNk-icoRss-ico