Powrót do strony głównej
poradnia dietetyczna

Schudnij bez
efektu jojo

Mail/Login:
Hasło:
Waga kg
Wzrost cm
 

Rozgrzewający krem z dyni

21-11-2017
Rozgrzewający krem z dyni

 

 

Składniki:

-      -  dynia (polecam odmianę Hokkaido) – ok. 2-3kg

-       - marchew – 1 duża

-       - korzeń pietruszki – 1 duży

-       - bulion warzywny lub warzywno-mięsny – ok. 1l

-       - jogurt naturalny

-       - przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir

-       - oliwa – 2 łyżki

-       - pestki dyni – prażone na suchej patelni

 

Sposób wykonania:

 

Dynię kroimy na pół, usuwamy pestki i obieramy ze skórki (odmianę Hokkaido można zostawić ze skórką). Kroimi ją w kostkę. Resztę warzyw obieramy i kroimy w cienkie plastry. Na oliwie podsmażamy chwilę wszystkie warzywa a następnie podlewamy je bulionem. Dusimy do miękkości. Całość dokładnie blendujemy i doprawiamy. Jeśli bulion był wystarczająco przyprawiony, dodatek soli może okazać się zbędny.

 

Rozlewamy do miseczek i na każdej porcji robimy kleks z jogurtu. Posypujemy uprażonymi pestkami dyni.

 Smacznego!

 

Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek

 


Napisz komentarz

Imię (wymagane)
Email (nie będzie opublikowany, wymagany)
Captcha ImageReload_original
Wpisz kod z obrazka
Powiadom mnie o nowych komentarzach poprzez email