Rozgrzewający krem z dyni
Składniki:
- - dynia (polecam odmianę Hokkaido) – ok. 2-3kg
- - marchew – 1 duża
- - korzeń pietruszki – 1 duży
- - bulion warzywny lub warzywno-mięsny – ok. 1l
- - jogurt naturalny
- - przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir
- - oliwa – 2 łyżki
- - pestki dyni – prażone na suchej patelni
Sposób wykonania:
Dynię kroimy na pół, usuwamy pestki i obieramy ze skórki (odmianę Hokkaido można zostawić ze skórką). Kroimi ją w kostkę. Resztę warzyw obieramy i kroimy w cienkie plastry. Na oliwie podsmażamy chwilę wszystkie warzywa a następnie podlewamy je bulionem. Dusimy do miękkości. Całość dokładnie blendujemy i doprawiamy. Jeśli bulion był wystarczająco przyprawiony, dodatek soli może okazać się zbędny.
Rozlewamy do miseczek i na każdej porcji robimy kleks z jogurtu. Posypujemy uprażonymi pestkami dyni.
Smacznego!
Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek
Napisz komentarz