Wspomnienie lata - mini serniczki z truskawkami
Na dworze chłód i plucha, więc by pocieszyć zmysły polecam deser z letnią nutą. Świeże truskawki trudno dostać o tej porze roku, ale mrożone znajdziemy bez trudu.
Składniki:
- 120g ciasteczek owsianych
- 500g chudego twarogu (zmielonego)
- 2 łyżki startej skórki pomarańczy
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżka mąki z pełnego ziarna pszenicy
- 1 białko jaja
- 6 truskawek
Sposób wykonania:
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Ciasteczka owsiane pokruszyć i włożyć do papilotek, lekko ugniatając. Twaróg wymieszać ze skórką pomarańczową, cukrem, mąką oraz białkiem. Gotową masę wyłożyć na ciasteczka, na środku układając jedną truskawkę. Piekarnik nagrzać do temp. 180oC. Włożyć do niego formę z muffinami i od razu zmniejszyć temperaturę do 120oC. Piec przez 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika babeczki należy ostudzić. Przed podaniem, można je schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek
Napisz komentarz