Rukola z truskawkami, szparagami, serem pleśniowym i sosem truskawkowym
26-06-2013
Składniki:
- 100g rukoli
- kilka truskawek
- 120g sera brie
- pół pęczka zielonych szparagów
- garść orzechów włoskich
Sos:
- 4 łyżki musu truskawkowego (zmiksowane truskawki)
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Rukolę wyłożyć do miski. Truskawki umyć, usunąć szypułki i przekroić na pół. Ser brie pokroić w plastry. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki i krótko gotować w osolonej wodzie. Ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Orzechy posiekać. Składniki sosu dobrze ze sobą połączyć, energicznie mieszając.
Tak przygotowane składniki sałatki ułożyć na rukoli i polać przygotowanym sosem.
Podawać z grzankami razowymi.
Smacznego!
Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek
Napisz komentarz