Mini serniczki bananowe
Twaróg stanowi źródło pełnowartościowego białka niezbędnego do budowy komórek organizmu. To również bogate źródło wapnia potrzebnego do budowy kości oraz zębów.
Biały ser jest produktem lekkostrawnym, ponieważ podczas jego produkcji dochodzi do rozkładu laktozy na kwas mlekowy. W związku z tym jest bardzo dobrze trawiony i może być podawany nawet małym dzieciom.
Osoby będące na diecie redukcyjnej powinny włączyć twaróg do swojego codziennego menu, ponieważ jest on produktem niskokalorycznym, jednak syci na długo.
Mini serniczki bananowe
Składniki:
- - 250g sera twarogowego chudego (mielonego)
- - 2 małe banany
- - 2 jaja
- - 2 płaskie łyżki budyniu waniliowego bez cukru
- - 3 suszone morele
- - 6 suszonych śliwek
- - łyżeczka brązowego cukru z prawdziwą wanilią
Polewa:
- - kilka kostek gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
Sposób przygotowywania:
Białka odzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Reszte składników zblendować. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Powstałą masę nakładać do małych silikonowych foremek i piec w piekarniku nagrzanym do 180st przez ok. 15 minut.
Czekoladę połamać do malego garnuszka i pozostawić przez chwilę w kąpieli wodnej. Mieszać do rozpuszczenia i uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowaną polewą udekorować zimne serniczki. Można dodatkowo ozdobić je kolorowymi cukierkami lub bakaliami.
Smacznego!
Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek
Napisz komentarz