Warzywne gołąbki
Składniki:
- 5 różyczek brokułu
- 5 różyczek kalafiora
- 5 dużych pieczarki
- 5 liści kapusty pekińskiej
- 2 łyżki sera ricotta
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka oliwy
- sól, pieprz
- ulubione zioła
Sposób przygotowania:
Liście kapusty zalewamy wrzątkiem i czekamy kilka minut aż zmiękną. Brokuł i kalafior gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pieczarki drobno kroimy i dusimy na patelni z łyżeczką oliwy. Ser mieszamy z jogurtem i przyprawiamy do smaku. Ugotowane warzywa lekko rozgniatamy i łączymy z pieczarkami oraz sosem. Gotowy farsz wykładamy na liście kapusty i dokładnie zawijamy w gołąbki. Podajemy od razu lub po schłodzeniu w lodówce.
Tak przygotowane gołąbki stanowią samodzielny posiłek lub dodatek do duszonego mięsa.
Smacznego!
Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek
Napisz komentarz