Powrót do strony głównej
poradnia dietetyczna

Schudnij bez
efektu jojo

Mail/Login:
Hasło:
Waga kg
Wzrost cm
 

Tagliatelle z tuńczykiem, cukinią i pieczonymi pomidorkami

01-07-2012
Tagliatelle z tuńczykiem, cukinią i pieczonymi pomidorkami

Składniki (na 2 porcje):

- 100g makaronu tagliatelle z pełnego ziarna

- puszka tuńczyka w kawałkach

- 1 średnia cukinia

- 14 pomidorków koktajlowych

- 12 oliwek (czarnych lub zielonych)

- oliwa czosnkowa

- bazylia, oregano

- sól, świeżo mielony pieprz

- parmezan

 

Sposób wykonania:

Makaron gotujemy al dente. Pomidorki myjemy, suszymy i rozkładamy na blasze. Pieczemy je w piekarniku w temp. 180oC przez ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Cukinię myjemy, przekrajamy wzdłuż na pół i usuwamy pestki. Lekko wydrążoną kroimy w dość grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę czosnkową i dodajemy cukinię. Chwilę podsmażamy a następnie patelnie przykrywamy i dusimy ok. 7 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz bazylią i oregano. Dodajemy oliwki w całości.

Ugotowany makaron łączymy z tuńczykiem oraz polewamy oliwą czosnkową. Wykładamy na talerz. Na wierzch kładziemy przygotowaną cukinię z oliwkami oraz pomidorki. Całość posypujemy startym parmezanem.

Potrawę możemy również wzbogacić o kawałeczki suszonych pomidorów.

Smacznego!

 

Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek


2 komentarze:
Wysłany przez Keyttrusync dnia 28-04-2020
Viagra Frau Nebenwirkungen https://buycialisuss.com/# - comprar cialis online Cialis Erstattung Krankenkasse cheap cialis Amoxil Dosis Infantil
Wysłany przez yRKsOC dnia 19-10-2023
There is strength in numbers viagra cream Even after 5 years of adjuvant endocrine therapy, patients with HR positive tumors have a persistent risk of recurrence and death caused by breast cancer for at least 30 years after diagnosis, and this risk may be particularly high in young women

Napisz komentarz

Imię (wymagane)
Email (nie będzie opublikowany, wymagany)
Captcha ImageReload_original
Wpisz kod z obrazka
Powiadom mnie o nowych komentarzach poprzez email