Tagliatelle z tuńczykiem, cukinią i pieczonymi pomidorkami
Składniki (na 2 porcje):
- 100g makaronu tagliatelle z pełnego ziarna
- puszka tuńczyka w kawałkach
- 1 średnia cukinia
- 14 pomidorków koktajlowych
- 12 oliwek (czarnych lub zielonych)
- oliwa czosnkowa
- bazylia, oregano
- sól, świeżo mielony pieprz
- parmezan
Sposób wykonania:
Makaron gotujemy al dente. Pomidorki myjemy, suszymy i rozkładamy na blasze. Pieczemy je w piekarniku w temp. 180oC przez ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Cukinię myjemy, przekrajamy wzdłuż na pół i usuwamy pestki. Lekko wydrążoną kroimy w dość grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę czosnkową i dodajemy cukinię. Chwilę podsmażamy a następnie patelnie przykrywamy i dusimy ok. 7 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz bazylią i oregano. Dodajemy oliwki w całości.
Ugotowany makaron łączymy z tuńczykiem oraz polewamy oliwą czosnkową. Wykładamy na talerz. Na wierzch kładziemy przygotowaną cukinię z oliwkami oraz pomidorki. Całość posypujemy startym parmezanem.
Potrawę możemy również wzbogacić o kawałeczki suszonych pomidorów.
Smacznego!
Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek
Napisz komentarz