Spaghetti ze świeżym szpinakiem i pieczonymi pomidorkami
Składniki (na 2 porcje):
- 100g makaronu spaghetti z pełnego ziarna
- 16 pomidorków koktajlowych
- 100g liści świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 80g sera ricotta
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki startego parmezanu
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente. Pomidorki umyć, osuszyć, rozłożyć na blasze i skropić oliwą. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180oC przez ok. 20 minut. Szpinak opłukać i blanszować 3 minuty (szpinak wyłożony na sicie zanurzyć we wrzącej wodzie), a następnie schłodzić zimną wodą. Drobno go pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę dodać przeciśnięty czosnek i chwilę smażyć. Dołożyć szpinak i dusić ok. 2min. Doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zdjąć z ognia i połączyć z serem ricotta.
Ugotowany makaron przełożyć na patelnię ze szpinakiem i dobrze wymieszać. Rozłożyć na talerze i na każdej porcji ułożyć upieczone pomidorki. Posypać startym parmezanem.
Smacznego!
Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek
Napisz komentarz