Śniadaniowe batoniki
Składniki na 14 batonów:
- 50 g suszonych mango
- 100 g suszonych fig
- 100 g suszonych brzoskwiń
- 60 g migdałów
- 50 g nasion słonecznika
- 50 g płatków owsianych
- 60 g mąki razowej
- 60 ml soku jabłkowego
- 4 łyżki płynnego miodu
Wykonanie:
Włożyć wszystkie suszone składniki do miksera i rozdrobnić na niewielkie kawałki. Dodać migdały, nasiona słonecznika, płatki owsiane i mąkę. Wlać sok i miód i wszystko zmiksować na gęstą papkę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią papkę. Rozprowadzić ją noże, aby miała około centymetra grubości. Piec w temperaturze 190 stopni na środkowym poziomie przez 20 minut, aż masa się przyrumieni. Po upieczeniu blachę należy wyjąć z piekarnika i po ostygnięciu pokroić na batoniki.
Smacznego :)
Autor: Dietetyk Justyna Antoszczyszyn
Napisz komentarz