Rukola z parmezanem i suszonymi pomidorami
Parmezan - (wł. Parmigiano Reggiano) ser twardy, typu podpuszczkowego produkowany z mleka krowiego. Ma grudkowatą konsystencję, jasnożółty kolor, oraz charakterystyczny, bardzo pikantny smak i zapach. Pochodzi z północnych Włoch, m. In. z regionów Parma, Emilia-Romania, gdzie wytwarzany jest od XIII wieku.
Włosi często nazywają parmezan serem stołowym, ponieważ zwykle tam leży i można po niego sięgać w każdej chwili podczas posiłku. Wspaniale komponuje się na desce w zestawie innych serów, oraz jako dodatek do różnych dań zarówno na zimno jak i na ciepło.
Wyróżnić można kilka rodzajów parmezanu w zależności od czasu dojrzewania.
Młody parmezan podaje się głównie z winami. Można go jeść z owocami (np. jabłkiem czy gruszką) lub konfiturą (z kiwi czy brzoskwini).
Starszy parmezan, wzbogaca smak sałat oraz potraw z makaronem, mięsem i warzywami. Często się go ściera.
Dojrzały parmezan, w kawałkach można serwować np. z suszonymi figami, a także z orzechami. Kawałki parmezanu najlepiej smakują skropione octem balsamicznym z Modeny.
Ważne! Decydując się na parmezan należy wybierać ser bardzo twardy o bogatym, przyjemnym smaku i zapachu. Dobry parmezan powinien łatwo się kruszyć i rozpływać w ustach. Miąższ nie powinien się rozwarstwiać. Prawdziwy parmezan można przechowywać bardzo długo. Warto go wtedy zetrzeć na drobnych oczkach, przesuszyć i przesypać do małego, szczelnie zamykanego słoiczka.
Rukola z parmezanem i suszonymi pomidorami
Składniki:
- pęczek rukoli
- 50g parmezanu (najlepiej w kawałku)
- 7 plastrów suszonych pomidorów
Sos:
- 4 łyżki oliwy (może być ta z suszonych pomidorów)
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki soku z cytryny lub octu balsamicznego
Sposób przygotowania:
Rukolę rozłożyć na półmisku. Pomidory pokroić w paski, parmezan zetrzeć najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw, na dość duże płaty. Pomidory i parmezan ułożyć na rukoli, Całość polać sosem przygotowanym z oliwy i soku z cytryny.
Podawać z pieczywem razowym.
Smacznego!
Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek
Napisz komentarz