Powrót do strony głównej
poradnia dietetyczna

Schudnij bez
efektu jojo

Mail/Login:
Hasło:
Waga kg
Wzrost cm
 

Rukola z parmezanem i suszonymi pomidorami

13-04-2012
Rukola z parmezanem i suszonymi pomidorami

Parmezan - (wł. Parmigiano Reggiano) ser twardy, typu podpuszczkowego produkowany z mleka krowiego. Ma grudkowatą konsystencję, jasnożółty kolor, oraz charakterystyczny, bardzo pikantny smak i zapach. Pochodzi z północnych Włoch, m. In. z regionów Parma, Emilia-Romania, gdzie wytwarzany jest od XIII wieku.

Włosi często nazywają parmezan serem stołowym, ponieważ zwykle tam leży i można po niego sięgać w każdej chwili podczas posiłku. Wspaniale komponuje się na desce w zestawie innych serów, oraz jako dodatek do różnych dań zarówno na zimno jak i na ciepło.

Wyróżnić można kilka rodzajów parmezanu w zależności od czasu dojrzewania.

Młody parmezan podaje się głównie z winami. Można go jeść z owocami (np. jabłkiem czy gruszką) lub konfiturą (z kiwi czy brzoskwini).


Starszy parmezan, wzbogaca smak sałat oraz potraw z makaronem, mięsem i warzywami. Często się go ściera.


Dojrzały parmezan, w kawałkach można serwować np. z suszonymi figami, a także z orzechami. Kawałki parmezanu najlepiej smakują skropione octem balsamicznym z Modeny.

 

Ważne! Decydując się na parmezan należy wybierać ser bardzo twardy o bogatym, przyjemnym smaku i zapachu. Dobry parmezan powinien łatwo się kruszyć i rozpływać w ustach. Miąższ nie powinien się rozwarstwiać. Prawdziwy parmezan można przechowywać bardzo długo. Warto go wtedy zetrzeć na drobnych oczkach, przesuszyć i przesypać do małego, szczelnie zamykanego słoiczka.

 

Rukola z parmezanem i suszonymi pomidorami

Składniki:

- pęczek rukoli

- 50g parmezanu (najlepiej w kawałku)

- 7 plastrów suszonych pomidorów

Sos:

- 4 łyżki oliwy (może być ta z suszonych pomidorów)

- 2 łyżki wody

- 2 łyżki soku z cytryny lub octu balsamicznego

 

Sposób przygotowania:

Rukolę rozłożyć na półmisku. Pomidory pokroić w paski, parmezan zetrzeć najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw, na dość duże płaty. Pomidory i parmezan ułożyć na rukoli, Całość polać sosem przygotowanym z oliwy i soku z cytryny.

Podawać z pieczywem razowym.

Smacznego!

 

Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek


14 komentarzy:
Wysłany przez Christopher dnia 24-08-2013
Widzialam juz rozne zastosowania cnuiki w kuchni ale ten jest bardzo nowatorski i ciekawy, takiego przepisu nie znalalam wczesniej.Swietnie ze go teraz podajesz bo mamy akurat dobra pore roku na cnuikie,musze wiec sprobowac wykorzystacCiesze sie ze jest jeszcze KTOS kto powraca w swoich blogach do natury, do czerpania z wszystkich dobrodziejstw ziemi i zdrowego odzywianiaPozdrawiam serdecznie:)
Wysłany przez Dmitrij dnia 25-08-2013
A ja mam pytanie odnośnie innej Wigilijnej powraty. Co roku w moim domu na świątecznym stole stawała rolada ziemniaczana robiona przez babcię. Pamiętam ją jako jeden z ulubionych smakf3w dzieciństwa. Roladę kroiło się na grube (ok. 2cm plastry) i smażyło na patelni. Nadziewana była kapustą i aromatycznymi grzybami. Z wyglądu przypominała trochę makowiec. Pamiętam, że babcia zawijała taką roladę w ściereczkę. Niestety od dwf3ch lat babci nie ma już z nami. Bardzo zależy mi na odtworzeniu tego smaku. Bezskutecznie przeszukałam babcine przepisy, ale rf3wnież czeluście internetu w poszukiwaniu przepisu, ale trafiłam na wariacje na temat takiej rolady, ale nie tę wersję o ktf3rą mi chodzi. Zależy mi na tym by odtworzyć ten smak w te święta, jaka byłaby radość rodziny i dziadka przede wszystkim. Czy zna Pani może tę potrawę a jeśli tak to czy mogłaby udzielić wskazf3wek? Pozdrawiam serdecznie.Gosia
Wysłany przez Chiguinho dnia 26-08-2013
exista langa Brasov o localitate care se nustmee Valcele aici,incepand din luna iunie si pana toamna tarziu,la prima bruma, vin tiganii cu ciupeci proaspat culese din padurile invecinate iutari,galbiori,hribi,negrute,ghebe si altele pe care nu mi le amintesc acum congelatorul meu e plin,deci problema asta-i rezolvata si intr-o piata din Brasov exista o mecelarie,( afacere de familie) in care se aduce in fiecare dimineata carne proaspata de la doi sau trei porci sacrificati noaptea,deci cu cateva ore inainte inainte de a fi scosi la vanzare macelarul trenseaza carnea la vedere,ca pe vremuri au o groaza de preparate afumate,tot ca pe vremuri deci si treaba cu costita e rezolvata Nu-mi ramana decat sa-ti multumesc pt reteta si sugestie. http://yfxixcj.com [url=http://railqzslt.com]railqzslt[/url] [link=http://cokgswacs.com]cokgswacs[/link]
Wysłany przez Laurence dnia 28-08-2013
Hi Dreena! I am SO with you about sneaking so much nioritutn into soups in order to feed my son! He also happens to love soups, which is a bonus My favorite soup ever hands down is your Sweet Potato and Lentil Chili from EDBV. I can't even tell you how many times I have made this. It is PERFECT! I have fed it to countless people, including PICKY omnis, and everyone loves it. Actually, you are my go-to soup person! Out of all the cookbooks I have, I have made your soups more than anyone else's, by a landslide. One Wild Chick Soup, Moroccan Bean Stew, Mellow Lentil Sniffle Soup..I make these time and again. You may be the Cookie Queen, but in my house, you're also the Yummy Soup Queen!
Wysłany przez Mickael dnia 06-09-2013
This soup is delicious! I didn't have cumin seeds or bay leaf and it was still so good. That's one of the many thgins I love about your soup recipes, you can leave some thgins out and sub with others if needed and they are always winners. We eat soup every season of the year. It's a perfect way for our 3 year old (and us) to get lots of veggies and nutrition in one delicous bowl. Thanks for all the wonderful soup recipes yours are featured at our house every week! http://jqrjrzxwr.com [url=http://fdbahhnim.com]fdbahhnim[/url] [link=http://uohjvokxy.com]uohjvokxy[/link]
Wysłany przez Mirabellka14 dnia 14-06-2017
Drogie panie odchudzanie proponuje zaczac od motywacji, jak potrzebujecie cos na motywacje, poszukajcie sobie w google; odchudzanie przed i po by sasetka
Wysłany przez soaptip dnia 05-04-2021
http://hcialischeapc.com/ - buying cialis online reviews
Wysłany przez soaptip dnia 09-05-2021
safe cialis online
Wysłany przez Drasolo dnia 06-06-2021
cialis otc
Wysłany przez Drasolo dnia 10-07-2021
generic levitra 20mg
Wysłany przez Drasolo dnia 31-07-2021
cialis buy
Wysłany przez Drasolo dnia 21-08-2021
best price cialis
Wysłany przez praindy dnia 12-06-2022
https://newfasttadalafil.com/ - legit cialis online They were also stopping places for travelers retreats for students and havens for the destitute disabled elderly feebleminded and others who were disadvantaged. buy cialis online with prescription viagra contraindicaciones Dtvggq viagra y dialis https://newfasttadalafil.com/ - Cialis Ooxdeh Comprar Cialis Generico Europa
Wysłany przez kewshoock dnia 26-11-2022
buy generic cialis online Images were captured at original magnification 20

Napisz komentarz

Imię (wymagane)
Email (nie będzie opublikowany, wymagany)
Captcha ImageReload_original
Wpisz kod z obrazka
Powiadom mnie o nowych komentarzach poprzez email