Roladki schabowe z szynką, koperkiem zapieczone z pomidorami i cukinią
Składniki: (na 4 porcje):
- schab – 4 kotlety
- pomidory w puszce bez skórki – 1 opakowanie
- cukinia – 1 większa sztuka
- koperek świeży – 1 pęczek
- szynka wędzona – 4 plastry
- ser żółty (ewentualnie) – 4 plastry
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka, curry, czosnek w proszku, bazylia
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek – ok. 4 łyżek
Jak przygotować potrawę – krok po kroku:
Przygotowanie mięsa.
Schab myjemy i tłuczemy (najlepiej przez foliowy woreczek) na cienkie kotlety. Nacieramy przyprawami i lekko natłuszczamy olejem lub oliwą. Pozostawiamy na chwilę, aby się lekko zamarynowało.
W tym czasie przygotujemy sos.
Pomidory wykładamy z puszki do miseczki i rozgniatamy widelcem do uzyskania konsystencji sosu/pasty. Następnie dodajemy posiekany koperek (pół pęczka), doprawiamy solą (pół łyżeczki), pieprzem, pieprzem ziołowym, papryką, czosnkiem w proszku i bazylią.
Na przygotowany wcześniej schab układamy po plasterku szynki (ewentualnie po plasterku sera żółtego) i po kilka gałązek koperku. Zwijamy go w roladki i „wzmacniamy” wykałaczkami.
Cukinię myjemy i kroimy na 0,5cm plasterki.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy trochę oleju lub oliwy (tak, aby zakryło dno). Układamy w nim roladki, zakrywamy plasterkami cukinii i lekko solimy. Na całość wlewamy przygotowany wcześniej sos pomidorowy. Przykrywany naczynie. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200oC (przy włączonym termoobiegu-175oC) i pieczemy przez 50 minut (termoobieg- 40 minut).
Potrawę podajemy z brązowym ryżem lub kaszą gryczaną.
SMACZNEGO!
Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek
Napisz komentarz