Puszysty omlet z kolorowymi warzywami
Składniki:
- 2 jaja
- duży pomidor
- 3 pieczarki
- mała czerwona cebulka
- 1/3 żółtej papryki
- jedna różyczka brokułu
- plaster sera mozzarella light
- sól, pieprz
- ulubione zioła
- oliwa
- łyżka szczypiorku
Sposób przygotowania:
Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie aż zmięknie. Pieczarki oraz cebulkę drobno kroimy i chwilę dusimy na patelni z dodatkiem łyżki oliwy. Pomidora parzymy, obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w paski. Wszystkie warzywa dokładamy do pieczarek z cebulą i całość dusimy jeszcze ok. 10min. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i całość delikatnie mieszamy, doprawiając ulubionymi ziołami oraz pieprzem. Na rozgrzanej oliwie smażymy omlet (kiedy dobrze się zetnie obracamy go na drugą stronę). Gotowy omlet wykładamy na talerz. Na połowie układamy warzywa oraz plaster sera i przykrywamy drugą połową. Wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek
Napisz komentarz