Pożywna i zdrowa zupa warzywna z klopsikami
Zupa to posiłek, który stanowi najczęściej podstawę głównego posiłku, obiadu. Ważne jest, żeby było to danie pożywne i bogate we wszystkie składniki pokarmowe. Poniżej przedstawiam przepis na zupę, którą uwielbiam ja i cała moja rodzina oraz może ona stanowić główny posiłek, gdyż zawiera wszystko to, czego potrzebuje nasz organizm.
Składniki na 6 osób:
- duże opakowanie mrożonej mieszanki wielowarzywnej zawierającej: marchew, kalafior,
brokuł, brukselka, groszek, itp.,
- masło ok. 40 g do zupy
- 100 g ryżu brązowego
- jeden mały słoik szparagów
- 250 -300 g mięsa mielonego z szynki lub indyka
- 1 jajo
- pół małej bułki
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz
- sól
- przyprawa do zupy według uznania
Przygotowanie:
Do dużego garnka wlać ok. 3 litry wody, dodać masło, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól oraz warzywa i gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. W między czasie ugnieść mięso mielone z bułką, jajem, pieprzem, solą i wyrobić małe kotleciki. Do gotującej się zupy wrzucić kotleciki i szparagi wraz z zalewą ze słoika, a następnie gotować ok. 30 minut. W czasie gotowania dolewać wody, która będzie parować. Ryż ugotować w osobnym garnku i dodać do zupy.
Smacznego:)
Autor: Dietetyk Justyna Antoszczyszyn
Napisz komentarz