Pełnoziarniste babeczki z dynią
Dynia znowu króluje na naszych stołach. To wyjątkowo wdzięczne warzywo świetnie nadaje się do przygotowywania dań zarówno na słono jak i na słodko. Dziś prezentuję dynię w słodkim deserze.
Składniki:
- 1 ½ szklanki mąki z pełnego ziarna pszenicy
- 1 szklanka surowej dyni startej na drobnych oczkach
- 1 szklanka bakalii (orzechów, rodzynek, suszonych śliwek, pestek dyni, słonecznika, itp.)
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 jaja
- 1 łyżeczka przypraw korzennych (cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, itp.)
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- łyżka płynnego miodu
Sposób przygotowania:
Rodzynki oraz śliwki zalać ciepłą wodą i odstawić na kilka minut. Orzechy posiekać.
Mąkę wymieszać z brązowym cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawami korzennymi oraz solą. Dodać jajka oraz dynię, oliwę i miód. Całość wymieszać a na koniec dodać odsączone bakalie i orzechy. Foremki na muffiny wypełnić masą do 2/3 wysokości. Piec w temp. 180oC przez 20 minut. Przed wyjęciem warto sprawdzić za pomocą patyczka czy babeczki na pewno się dopiekły. Jeśli patyczek pozostaje czysty to znaczy, że muffinki są gotowe.
Muffinki najlepiej smakują do herbaty z płatkami róż :)
Smacznego!
Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek
Napisz komentarz