Powrót do strony głównej
poradnia dietetyczna

Schudnij bez
efektu jojo

Mail/Login:
Hasło:
Waga kg
Wzrost cm
 

Pełnoziarniste babeczki z dynią

30-10-2012
Pełnoziarniste babeczki z dynią

 

Dynia znowu króluje na naszych stołach. To wyjątkowo wdzięczne warzywo świetnie nadaje się do przygotowywania dań zarówno na słono jak i na słodko. Dziś prezentuję dynię w słodkim deserze.

 

Składniki:

- 1 ½ szklanki mąki z pełnego ziarna pszenicy

- 1 szklanka surowej dyni startej na drobnych oczkach

- 1 szklanka bakalii (orzechów, rodzynek, suszonych śliwek, pestek dyni, słonecznika, itp.)

- 1/3 szklanki brązowego cukru

- łyżeczka proszku do pieczenia

- ½ łyżeczki sody oczyszczonej

- szczypta soli

- 2 jaja

- 1 łyżeczka przypraw korzennych (cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, itp.)

- ½ szklanki oliwy z oliwek

- łyżka płynnego miodu

 

Sposób przygotowania:

Rodzynki oraz śliwki zalać ciepłą wodą i odstawić na kilka minut. Orzechy posiekać.

Mąkę wymieszać z brązowym cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawami korzennymi oraz solą. Dodać jajka oraz dynię, oliwę i miód. Całość wymieszać a na koniec dodać odsączone bakalie i orzechy. Foremki na muffiny wypełnić masą do 2/3 wysokości. Piec w temp. 180oC przez 20 minut. Przed wyjęciem warto sprawdzić za pomocą patyczka czy babeczki na pewno się dopiekły.  Jeśli patyczek pozostaje czysty to znaczy, że muffinki są gotowe.

Muffinki najlepiej smakują do herbaty z płatkami róż :)

Smacznego!

 

Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek


jeden komentarz:
Wysłany przez soaptip dnia 19-03-2021
http://ponlinecialisk.com/ - cialis for daily use

Napisz komentarz

Imię (wymagane)
Email (nie będzie opublikowany, wymagany)
Captcha ImageReload_original
Wpisz kod z obrazka
Powiadom mnie o nowych komentarzach poprzez email