Odchudzona lazania
Uwielbiamy włoskie dania! Problem jednak polega na tym, że większość z nich jest naprawdę kaloryczna. Czasami jednak wystarczy nieco zmodyfikować przepis, aby nie tracąc walorów smakowych mocno je odchudzić. Wydawałoby się, że lazania to bomba energetyczna. Nie koniecznie! Wszystko zależy od tego, jakich składników i w jakiej ilości użyjemy do jej przygotowania. Poniżej przepis na „prawie” dietetyczną lazanie z mięsem i szpinakiem.
Składniki:
- makaron typu lazania (najlepiej pełnoziarnisty)
- 500g mięsa mielonego z piersi kurczaka
- 2 puszki pomidorów
- 1 średnia cebula
- 200g pieczarek
- 200g świeżego szpinaku (może być mrożony)
- czosnek
- mozzarella light
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- oliwa z oliwek
Sos beszamelowy (opcjonalnie):
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 płaskie łyżki mąki z pełnego ziarna pszenicy
- 2 szklanki mleka 0,5%
Sposób wykonania:
Mięso i posiekaną cebulę podsmażamy krótko na łyżce oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem oraz wyciskamy 2 ząbki czosnku. Następnie dodajemy pomidory i całość dusimy pod przykryciem. Pieczarki myjemy, drobno kroimy i chwilę dusimy na patelni (bez tłuszczu) pod przykryciem (w razie potrzeby delikatnie podlewamy je wodą). Łączymy je z sosem mięsnym i całość doprawiamy jeszcze do smaku.
Szpinak podsmażamy na łyżce oliwy. Dusimy tak długo aż zmięknie. Dodajemy 2 ząbki czosnku oraz doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
W rondlu podgrzewamy oliwę i łączymy ją z mąką a następnie powoli dolewamy mleko. Mieszamy, aż sos zgęstnieje. Następnie doprawiamy go solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Płaty makaronu zalewamy wrzącą wodą (wtedy zdecydowanie łatwiej będziemy mogli je układać).
W naczyniu żaroodpornym wykładamy kolejno sos beszamelowy, na niego płaty makaronu, następnie farsz mięsny. Dalej warstwę sosu beszamelowego, makaronu oraz szpinak. Następnie ponownie sos beszamelowy, warstwę makaronu oraz sos mięsny. Na koniec wykładamy makaron, smarujemy go sosem beszamelowym i posypujemy startym serem mozzarellą. Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200oC na 45min. Po 30 minutach pieczenia naczynie odkrywamy.
Po upieczeniu, lazanie warto pozostawić na kilka minut zanim zaczniemy ją kroić. Wówczas czynność ta będzie zdecydowanie łatwiejsza.
Uwaga! Aby jeszcze bardziej odchudzić naszą lazanię, możemy zrezygnować z sosu beszamelowego.
Smacznego!
Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek
Napisz komentarz