Naleśniki pełnoziarniste z nadzieniem szpinakowym
Składniki (na 2 naleśniki):
- 3 łyżki mąki z pełnego ziarna pszenicy
- 1 jajo
- 50ml mleka 0,5%
- 5 łyżek wody gazowanej
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy
Nadzienie:
- 150g szpinaku mrożonego (lub 100g świeżego)
- 2 duże łyżki sera ricotta
- duży ząbek czosnku
- łyżka oliwy
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 6 pomidorków koktajlowych
- łyżeczka bazylia
Sos:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
Składniki ciasta mieszamy ze sobą. Lekko ubijamy trzepaczką. Odstawiamy na 15 minut.
Na łyżce oliwy podsmażamy szpinak. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku oraz przyprawy. Pod koniec mieszamy go z serkiem i chwilę podgrzewamy.
Pomidorki przekrajamy na pół, układamy na blasze i posypujemy bazylią. Pieczemy ok. 10 minut w temp. 180oC.
Na średniej patelni rozgrzewamy oliwę i z ciasta smażymy dwa naleśniki. Przekładamy je na talerz wykładamy szpinak oraz połówki pomidorków i zawijamy. Polewamy sosem jogurtowo-czosnkowym.
Smacznego!
Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek
Napisz komentarz