Muffiny na słono
Składniki
Suche:
- 250g mąki z pełnego ziarna pszenicy
- 150g chudej wędliny
- 50g żółtego sera
- 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- pomidor
- 3 łyżki szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- oregano
- można dodać również inne składniki np. czarne oliwki, suszone pomidory, itp.
Mokre:
- 1 jajko
- 150ml maślanki
- 80ml oleju lub oliwy
Sos:
- 150g jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli, pieprz
Sposób przygotowania:
Ser zetrzeć na grubych oczka. Wędlinę pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Pomidora obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą. W oddzielnej misce rozkłócić jajo z oliwą i maślanką. Mokre składniki wlać do miski z suchymi i wszystko razem krótko wymieszać.
Ciasto wykładać porcjami do specjalnej formy wyłożonej papilotkami lub do silikonowych foremek na babeczki. Wierzch każdej babeczki można posypać posiekanym szczypiorkiem.
Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez ok. 35min.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawić babeczki jeszcze przez 5 minut w foremkach.
Muffiny można podawać na ciepło lub zimno z sosem czosnkowym.
Smacznego!
Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek
Napisz komentarz