Kurczak inaczej - kurczak w krakersach
04-07-2012
Składniki:
- średnia podwójna pierś z kurczaka
- ½ szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki
- ulubione zioła
- sól, pieprz
- 120g pokruszonych krakersów
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka dobrze myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Doprawiamy ulubionymi ziołami oraz solą i pieprzem a następnie zalewamy jogurtem naturalnym. Mieszamy by wszystko dokładnie pokryło się jogurtem. Mięso odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Pokruszone krakersy wysypujemy na duży talerz i panierujemy nimi kawałki mięsa. Układamy wszystko na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 30 minut.
Tak przygotowanego kurczaka podajemy np. z sosem jogurtowo-czosnkowym oraz brązowym ryżem i ulubioną surówką.
Smacznego!
Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek
Napisz komentarz