Karp w wersji light
Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie Wigilii bez karpia, nawet, jeśli nie jesteśmy jego wielkimi fanami. Smażony karp to jednak bomba kaloryczna. Jeśli jednak w najbliższe święta mamy zamiar zjeść sporą jego ilość proponuję przygotować go w nieco lżejszej wersji – pieczony w folii. To bardzo prosty, szybki i wygodny sposób na naprawdę pyszną potrawę. Dla osób, które lubią zaskakiwać swoich domowników dobrym pomysłem mogą okazać się również pulpeciki zrobione na jego bazie.
KARP PIECZONY W FOLII
Składniki:
- niezbędna ilość karpia
- oliwa
- kolendra, imbir
- czosnek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Karpia filetujemy (lub zostawiamy w całości), skrapiamy oliwą połączoną z rozgniecionym czosnkiem oraz doprawiamy przyprawami i ziołami. Zawijamy w folię aluminiową i układamy na blasze. Pieczemy go w temp. 180oC przez ok. 45 minut.
Smacznego!
PULPECIKI Z KARPIA
Składniki:
- 500g filetów karpia
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- bułka grahamka
- 1 jajko
- 1 łyżka otrąb pszennych
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
- koperek, pietruszka
- 2l bulionu warzywnego
Sposób przygotowania:
Bułkę moczymy w wodzie ok. 1h. Filety rybne mielimy razem z cebulą, czosnkiem oraz odciśniętą bułką. Dodajemy jajko, otręby, sok z cytryny oraz posiekane zioła i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy małe pulpety. Gotujemy je w bulionie warzywnym ok. 30 minut.
Gotowe pulpety możemy podać polane sosem pomidorowym.
Smacznego!
Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek
Napisz komentarz