Grzyby
Nadeszła jesień a z nią wyprawy na grzyby. To upragniony czas nie tylko dla zbieraczy, ale przede wszystkim dla smakoszy świeżych grzybów. Gatunków jadalnych w naszych lasach jest naprawdę wiele. Potrawy z grzybów traktowane są, jako ciężkostrawne. Należy jednak podkreślić, że każdy indywidualnie reaguje na takie potrawy. Są osoby, które nawet po spożyciu dużych ilości nie odczuwają żadnych dolegliwości a u innych już niewielka ilość grzybów powoduje zaburzenia gastryczne. Mimo wszystko, jeśli ktoś raz spróbuje tych darów lasu, później trudno z nich zrezygnować. Warto o nich pamiętać, ponieważ wspaniale wzbogacają smak wielu naszych potraw.
Jako że uwielbiam kanie, poniżej podaje przepis na bardzo proste i smaczne danie z ich udziałem. W taki sam sposób możemy przygotować np. boczniaki.
Panierowane kanie z piekarnika a la schabowe
Porcja dla 2 osób
Składniki:
- 4 duże kanie
- 300ml mleka
- mąka z pełnego ziarna pszenicy
- 2 małe jaja
- bułka tarta (świetnie nadają się również otręby lub płatki owsiane)
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Kanie czyścimy, delikatnie płuczemy a następnie układamy w głębokim talerzu. Zalewamy je mlekiem i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie kanie odciskamy z nadmiaru mleka, solimy i panierujemy jak kotlety. Najpierw obtaczamy je w mące, następnie w jajku roztrzepanym z solą i pieprzem a na końcu w bułce tartej lub otrębach. Blachę do pieczenia smarujemy oliwą i układamy na niej panierowane kanie. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180oC przez ok. 25 minut. W połowie pieczenia kanie możemy obrócić.
Tak przygotowane kotlety podajemy np. z sałatą skropioną sosem winegret.
Smacznego!
Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek
Napisz komentarz