Gołąbki w sosie pomidorowo-czosnkowym
Składniki:
- 6 dużych liści kapusty włoskiej
Farsz:
- 250g piersi z kurczaka
- 250g schabu
- 150g pieczarek lub świeżych grzybów (opcjonalnie)
- mała cebula
- 1 jajo
- 150g kaszy gryczanej lub brązowego ryżu
- sól, pieprz, zioła
Sos:
- 300ml przecieru pomidorowego (lub 1 puszka pomidorów)
- 1 duży ząbek czosnku
- sól, pieprz
- łyżka jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
Kaszę lub ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Mięso mielimy. Pieczarki lub grzyby myjemy i razem z cebulą drobno siekamy. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Liście kapusty obgotowujemy kilka minut, aż zmiękną. Farsz dzielimy na 6 części. Na środku każdego liścia układamy farsz i zawijamy. Powstałe gołąbki wkładamy do garnka (na dnie możemy ułożyć 1-2 liście kapusty, aby zapobiec przypaleniu się gołąbków) i zalewamy zimną wodą. Dla lepszego smaku możemy dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotujemy tak długo, aż kapusta zmięknie.
W rondlu podgrzewamy przecier pomidorowy lub pomidory z przeciśniętym czosnkiem. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec możemy dodać łyżkę jogurtu naturalnego.
Gotowe gołąbki wykładamy na talerz i polewamy sosem pomidorowo-czosnkowym.
Smacznego!
Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek
Napisz komentarz