Domowy makaron lasagne pełnoziarnisty
16-10-2012
Przepis na makaron lasagne pełnoziarnisty
Składniki:
- szklanka mąki z pełnego ziarna pszenicy (ok. 150g)
- 1 średnie jajko
- 2 łyżki wody
- sól
Sposób wykonania:
Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jajko. Następnie wlewamy lekko ciepłą wodę i doprawiamy odrobiną soli. Wyrabiamy ciasto i wałkujemy na bardzo cienkie placki, o grubości ok. 1mm. Jeśli posiadasz maszynkę do makaronu wykonanie tej czynności będzie łatwiejsze. W zależności od wielkości naczynia żaroodpornego z rozwałkowanych placków wycinamy prostokąty odpowiednich wymiarów. Z podanych proporcji wychodzi przez maszynkę 8 placków o wymiarach ok. 25x15, wałkiem, ponieważ są nieco grubsze uzyskamy 6 placków.
Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek
Napisz komentarz