Dietetyczny piernik
ÅšwiÄ™ta za pasem i nawet bÄ™dÄ…c na diecie nie musimy odmawiać sobie przyjemnoÅ›ci. Wielu z nas z pewnoÅ›ciÄ…, nie wyobraża sobie nadchodzÄ…cych ÅšwiÄ…t Bożego Narodzenia bez tradycyjnego piernika, którego ciepÅ‚y, korzenny zapach unosi siÄ™ w domu. Poniżej propozycja nieco „odchudzonej” wersji tego ciasta.
Składniki:
- 2 szklanki mąki z pełnego ziarna pszenicy
- 1 ½ szkl. mleka 0,5%
- 4 jaja
- 1 łyżka brązowego cukru
- łyżka oliwy
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- ½ Å‚yżeczki startego imbiru
- 200g suszonych śliwek
- 150g suszonych moreli
- 1 Å‚yżka startej skórki z pomaraÅ„czy
Sposób przygotowania:
Å»óÅ‚tka ucieramy z cukrem na gÅ‚adkÄ… masÄ™. BiaÅ‚ka ubijamy na sztywno ze szczyptÄ… soli. Do utartych żóÅ‚tek dolewamy mleko oraz oliwÄ™, mieszamy i dodajemy przesianÄ… mÄ…kÄ™. NastÄ™pnie dodajemy kakao, cynamon, skórkÄ™ startÄ… z pomaraÅ„czy oraz proszek do pieczenia. CaÅ‚ość delikatnie mieszamy z pianÄ… ubitÄ… z biaÅ‚ek oraz dodajemy pokrojone suszone owoce. MasÄ™ przelewamy do maÅ‚ej podÅ‚użnej tortownicy (keksówki) i pieczemy w temp. 200oC przez 1 godzinÄ™.
Większym łasuchom polecam gotowego piernika polać, roztopioną w kąpieli wodnej, gorzką czekoladą.
Smacznego!
Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek
Napisz komentarz