Dietetyczne frytki
Frytki ziemniaczane to często bomba kaloryczna. Smażone w głębokim tłuszczu mają niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Wspaniałą alternatywą dla takich frytek są frytki zrobione z selera. Nie tylko zdrowe, ale o ciekawym smaku, możemy je chrupać do woli. Kiedy raz się spróbuje nie można przestać ich jeść :)
Frytki selerowe
Składniki:
- 1 duży seler
- 2 łyżka oliwy z oliwek
- ulubione zioła lub przyprawy (np. majeranek, oregano, słodka lub ostra papryka, curry, itp.)
Sos:
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Seler myjemy, obieramy i kroimy w słupki. W misce mieszamy je z oliwą i posypujemy przyprawami. Przed pieczeniem wkładamy frytki na godzinę do lodówki. Frytki układamy na papierze do pieczenia rozłożonym na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200oC przez ok. 30 minut.
Gotowe frytki podajemy np. z sosem czosnkowym.
Smacznego!
Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek
Napisz komentarz