Dieta cud, czyli dieta białkowa dr Dukana
W dzisiejszych czasach coraz więcej uwagi zaczynamy poświęcać swojemu wyglądowi i zdrowiu. Większość z nas pragnie zachować smukłą i zgrabną sylwetkę jak najdłużej. Temat diet i odchudzania stał się bardzo „modny”. We wszystkich mediach głośno jest o kolejnych „dietach cud”, które pozwolą nam szybko zrzucić zbędne kilogramy i uzyskać wymarzony wygląd. Informacji dociera do nas jednak tak wiele i są one tak różne, że często nie wiemy jak postąpić, która z diet będzie dla nas tą najodpowiedniejszą, najbardziej skuteczną i jednocześnie kosztującą nas jak najmniej wyrzeczeń.
Ostatnimi czasy, bardzo głośno jest o cudownej diecie proteinowej tzw. diecie dr Dukana. Media bardzo zachęcają do jej stosowania, przedstawiając ją w samych superlatywach. Zapewniają nas, iż bardzo szybko i łatwo uda nam się schudnąć.
Zanim jednak ulegniemy tym namowom, postarajmy się dowiedzieć czegoś więcej na jej temat.
Czym tak naprawdę jest dieta Dukana?
Nazwa tej diety wywodzi się od nazwiska francuskiego doktora Pierre Dukana. Innymi słowy jest to dieta białkowa, proteinowa lub ketogenna.
Istotą tej diety jest wprowadzenie organizmu w tzw. stan ketozy, przez zwiększenie spożycia białka i ograniczenie do minimum węglowodanów. W tym stanie glukoza we krwi zostaje zastąpiona ciałami ketonowymi powstającymi z rozpadu białek. Zmniejsza się wówczas stężenie insuliny, a cała gospodarka energetyczna ustroju przestraja się w kierunku przetwarzania i zużywania zapasów. Tłuszcz staje się głównym materiałem energetycznym. Mięśnie przestają praktycznie zużywać glukozę i zaczynają wykorzystywać kwasy tłuszczowe, co doprowadza do spalania zgromadzonego tłuszczu i spadku masy ciała.
W jaki sposób możemy osiągnąć zamierzony efekt?
Dieta Dukana będzie skuteczna tylko wówczas, gdy zastosujemy się do jej wszystkich wymogów.
Głównym składnikiem odżywczym tej diety są białka, dlatego należy zwiększyć ich spożycie. Osiągniemy to dzięki jedzeniu takich produktów jak chude mięso i wędliny, ryby, chudy nabiał, owoce morza, jaja.
Dieta ta została podzielona na 4 fazy:
- Faza uderzeniowa
- Faza równowagi
- Faza utrwalania
- Białkowe czwartki
Faza uderzeniowa:
W tym okresie dozwolone jest spożywanie tylko i wyłącznie produktów białkowych. Należy też dużo pić przede wszystkim wody, ale można też pić herbaty ziołowe. Dozwolone są także wszelkiego rodzaju napoje w wersji light (bez cukru). Długość trwania tej fazy to pięć do dziesięciu dni.
Faza równowagi:
W tej fazie do produktów białkowych należy dołączyć warzywa (dozwolone). Przez pięć dni jemy posiłki wyłącznie białkowe. Następnie przez kolejne pięć dni posiłki złożone z białek i warzyw. Po tym należy powtórzyć cały cykl. Faza równowagi powinna trwać aż do momentu uzyskania zamierzonej wagi.
Faza utrwalania:
Celem tej fazy jest utrzymanie uzyskanej wagi i zapobieżenie efektowi jo-jo. Długość trwania tej fazy należy obliczyć przyjmując 10 dni na każdy utracony kilogram masy ciała. W tej fazie do jadłospisu można dołączyć owoce, pełno ziarniste pieczywo, produkty skrobiowe. Raz w tygodniu można zjeść dowolny posiłek zwany królewską ucztą. Można wtedy jeść wszystko, na co ma się ochotę bez żadnych ograniczeń. Jeden dzień w tygodniu powinien być dniem wyłącznie białkowym.
Białkowe czwartki:
Ostatnia faza tej diety powinna trwać już do końca życia. Polega ona na tym, że przez cały tydzień jemy to, na co mamy ochotę a jedynie przez jeden dzień w tygodniu jemy tylko białka. Dr Dukan proponuje, aby były to czwartki stąd nazwa białkowe czwartki.
Jakie są zalety diety białkowej?
- Podstawową zaletą tej diety jest szybka i duża utrata zbędnych kilogramów.
- Dieta ta nie wymaga też od nas dużych wyrzeczeń. Dozwolone produkty można, bowiem spożywać w dowolnych ilościach. Szczególnie przypada ona do gustu osobom lubiącym mięso, gdyż jest to jedno z głównych źródeł białka i może być ono spożywane bez ograniczeń.
Negatywnych skutków, jakie może przynieść nam ta dieta jest znacznie więcej:
- Niedobory składników mineralnych i witamin - dieta ta nie dopuszcza spożywania przez bardzo długi okres czasu owoców, produktów zbożowych, warzyw; z tego względu niezbędna jest suplementacja chemicznymi środkami (są one jednak dużo gorzej przyswajane przez organizm niż te pochodzące ze spożywanej żywności)
- Zaparcia – ze względu na brak błonnika pokarmowego w diecie zmienia się mikroflora jelitowa i organizm nie może sobie poradzić z wydalaniem zbędnych resztek pokarmowych
- Problemy żołądkowe – wyeliminowanie z diety produktów węglowodanowych, owoców i warzyw, a spożywanie dużej ilości białka powoduje, że żołądek nie może prawidłowo funkcjonować, pojawiają się bóle i skurcze żołądka
- Problemy z nerkami i wątrobą – z uwagi na zwiększoną zawartość białka w jadłospisie nerki i wątroba zostają przeciążone, gdyż muszą poradzić sobie z dużo większą niż dotychczas ilością białka
- Problemy ze skórą, włosami – wyeliminowanie z diety tłuszczów roślinnych, witamin i większości składników mineralnych prowadzi do pogorszenia stanu naszej skóry, wypadania i łamliwości włosów, paznokci.
- Zwiększenie ryzyka zachorowania na osteoporozę – ze względu na dozwolone spożycie coca-coli i innych napojów doprowadzić możemy do nadmiaru fosforu w diecie. Skutkiem tego będzie dużo gorsze wchłanianie wapnia (wapń jest antagonistą fosforu), co może znacznie zwiększyć podatność kości na złamania i doprowadzić do osteoporozy.
- Inne niepożądane objawy, które mogą pojawić się podczas stosowania tej diety: zawroty i bóle głowy, drgawki, brak koncentracji.
Dodatkowym minusem diety dr Dukana jest konieczność codziennego kontrolowania poziomu ciał ketonowych w moczu. Dieta jest skuteczna tylko wówczas, gdy poziom ciał ketonowych w moczu jest jak najwyższy.
Pomimo tego, iż stosując tę dietę w miarę łatwo jest zgubić zbędne kilogramy, niesie ona ze sobą tak wiele niebezpieczeństw, że nie należy jej polecać, jako najlepszej metody na schudnięcie. Stosowanie jej powinno być dopuszczone przez dietetyków tylko wówczas, gdy żadne inne diety nie przyniosą rezultatów. Nie należy stosować jej na własną rękę. Niezbędna jest zatem konsultacja z dietetykiem, który objaśni wszystkie jej aspekty i podejmie decyzję, czy można ją zastosować, czy też nie.
Nietrudno zatem wywnioskować, że coś, co jest modne, nie zawsze musi być skuteczne i bezpieczne dla zdrowia...
Autor: Paulina Chudzikiewicz
Napisz komentarz