Czarna jagoda - chłodnik z jagód
Czarna jagoda często nazywana również czarną borówką, leśną jagodą czy czernicą, jest bardzo popularną w Polsce krzewinką, którą bez trudu znajdziemy latem w naszych lasach. Dojrzałe jagody charakteryzują się słodko-kwaśnym smakiem oraz niebieskawym woskowym nalotem.
Te piękne małe kuleczki posiadają wiele cennych wartości odżywczych. Stanowią one m.in. źródło witaminy C, B1 a także karotenoidów, antocyjanów i pektyn. Świeże owoce działają rozluźniająco przy zaparciach i jednocześnie dzięki obecności garbników przeciwbiegunkowo. Suszone natomiast bywają pomocne w biegunkach oraz stanach gorączkowych. Dzięki zawartym w owocach witaminom, barwnikom oraz minerałom jagody wzmacniają wzrok a także mają wpływ na poprawę widzenia zwłaszcza o zmroku.
Jagody to owoce, które w kuchni można przetwarzać i wykorzystywać na wiele różnych sposobów. Poniżej przepis na chłodnik z tych owoców, którym w upalne dni chętnie się posilimy.
Chłodnik z jagód
Składniki:
- 500g świeżych jagód
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 ½ szklanki wody
- ½ łyżeczki cynamonu
- 3 goździki
- 200g ugotowanego makaronu pełnoziarnistego
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
Jagody dobrze umyć i osuszyć. Posypać cukrem i odstawić na ½ godziny. Po tym czasie połowę owoców rozgnieść widelcem, zalać wodą, włożyć przyprawy i całość zagotować. Następnie wyjąć goździki a jagody dobrze schłodzić (ostudzone można wstawić na 15 minut do zamrażarki). Wymieszać z jogurtem naturalnym.
Zupę rozlać do miseczek, dodać całe jagody oraz makaron ugotowany al dente.
Smacznego!
Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek
Napisz komentarz