Chrupiące bułeczki z pełnego ziarna
Składniki:
- ½ szklanki otrÄ…b owsianych
- 1 łyżka oleju
- ¾ Å‚yżeczki soli
- 1 szklanka gorÄ…cej wody
- ¾ Å‚yżeczki miodu
W dużej misce zalać otrÄ™by, miód, olej oraz sól gorÄ…cÄ… wodÄ…. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić do wystygniÄ™cia.
- 15g drożdży
- 3 łyżki letniej wody
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 1 Å‚yżka pÅ‚atków owsianych
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i odstawić na 5 min do wyrośnięcia. Rozczyn oraz siemię lniane dodać do miski z otrębami i całość dobrze wymieszać. Następnie dodać mąkę i ponownie wymieszać. Ciasto wyrabiać przez ok. 10 minut. Miskę lekko natłuścić i przełożyć do niej gotowe ciasto, przykryć ręcznikiem i poczekać aż podwoi ono swoją objętość. Po tym czasie ciasto lekko uderzyć dłonią (w celu odgazowania) i pozostawić na stolnicy jeszcze 5 minut by odpoczęło.
Ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej uformować maÅ‚Ä… okrÄ…gÅ‚Ä… kulkÄ™. BuÅ‚eczki uÅ‚ożyć na blaszce i pozostawić pod przykryciem ok. 25 minut. Przed wÅ‚ożeniem do piekarnika każdÄ… buÅ‚eczkÄ™ posmarować jajkiem rozkÅ‚óconym z mlekiem i posypać pÅ‚atkami owsianymi.
Piec w temp. 200oC przez 15 minut, do zrumienienia.
Pyszne z powidłami śliwkowymi :)
Smacznego!
Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek
Napisz komentarz