Powrót do strony głównej
poradnia dietetyczna

Schudnij bez
efektu jojo

Mail/Login:
Hasło:
Waga kg
Wzrost cm
 

Spaghetti ze świeżym szpinakiem i pieczonymi pomidorkami

04-07-2012
Spaghetti ze świeżym szpinakiem i pieczonymi pomidorkami

Składniki (na 2 porcje):

- 100g makaronu spaghetti z pełnego ziarna

- 16 pomidorków koktajlowych

- 100g liści świeżego szpinaku

- 2 ząbki czosnku

- 80g sera ricotta

- gałka muszkatołowa

- sól i pieprz

- oliwa z oliwek

- 2 łyżki startego parmezanu


Sposób przygotowania:

Makaron ugotować al dente. Pomidorki umyć, osuszyć, rozłożyć na blasze i skropić oliwą. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180oC przez ok. 20 minut. Szpinak opłukać i blanszować 3 minuty (szpinak wyłożony na sicie zanurzyć we wrzącej wodzie), a następnie schłodzić zimną wodą. Drobno go pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę dodać przeciśnięty czosnek i chwilę smażyć. Dołożyć szpinak i dusić ok. 2min. Doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zdjąć z ognia i połączyć z serem ricotta.

Ugotowany makaron przełożyć na patelnię ze szpinakiem i dobrze wymieszać. Rozłożyć na talerze i na każdej porcji ułożyć upieczone pomidorki. Posypać startym parmezanem.

Smacznego!

 

Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek


jeden komentarz:
Wysłany przez beicierce dnia 20-11-2023
priligy kaufen Ann Allergy 1992; 68 419 24

Napisz komentarz

Imię (wymagane)
Email (nie będzie opublikowany, wymagany)
Captcha ImageReload_original
Wpisz kod z obrazka
Powiadom mnie o nowych komentarzach poprzez email