Powrót do strony głównej
poradnia dietetyczna

Schudnij bez
efektu jojo

Mail/Login:
Hasło:
Waga kg
Wzrost cm
 

Odchudzona lazania

15-10-2012
Odchudzona lazania

Uwielbiamy włoskie dania! Problem jednak polega na tym, że większość z nich jest naprawdę kaloryczna. Czasami jednak wystarczy nieco zmodyfikować przepis, aby nie tracąc walorów smakowych mocno je odchudzić. Wydawałoby się, że lazania to bomba energetyczna. Nie koniecznie! Wszystko zależy od tego, jakich składników i w jakiej ilości użyjemy do jej przygotowania. Poniżej przepis na „prawie” dietetyczną lazanie z mięsem i szpinakiem.

 

Składniki:

- makaron typu lazania (najlepiej pełnoziarnisty)

- 500g mięsa mielonego z piersi kurczaka

- 2 puszki pomidorów

- 1 średnia cebula

- 200g pieczarek

- 200g świeżego szpinaku (może być mrożony)

- czosnek

- mozzarella light

- sól, pieprz

- gałka muszkatołowa

- oliwa z oliwek

Sos beszamelowy (opcjonalnie):

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 2 płaskie łyżki mąki z pełnego ziarna pszenicy

- 2 szklanki mleka 0,5%

 

Sposób wykonania:

Mięso i posiekaną cebulę podsmażamy krótko na łyżce oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem oraz wyciskamy 2 ząbki czosnku. Następnie dodajemy pomidory i całość dusimy pod przykryciem. Pieczarki myjemy, drobno kroimy i chwilę dusimy na patelni (bez tłuszczu) pod przykryciem (w razie potrzeby delikatnie podlewamy je wodą). Łączymy je z sosem mięsnym i całość doprawiamy jeszcze do smaku.

Szpinak podsmażamy na łyżce oliwy. Dusimy tak długo aż zmięknie. Dodajemy 2 ząbki czosnku oraz doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

W rondlu podgrzewamy oliwę i łączymy ją z mąką a następnie powoli dolewamy mleko. Mieszamy, aż sos zgęstnieje. Następnie doprawiamy go solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Płaty makaronu zalewamy wrzącą wodą (wtedy zdecydowanie łatwiej będziemy mogli je układać).

W naczyniu żaroodpornym wykładamy kolejno sos beszamelowy, na niego płaty makaronu, następnie farsz mięsny. Dalej warstwę sosu beszamelowego, makaronu oraz szpinak. Następnie ponownie sos beszamelowy, warstwę makaronu oraz sos mięsny. Na koniec wykładamy makaron, smarujemy go sosem beszamelowym i posypujemy startym serem mozzarellą. Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200oC na 45min. Po 30 minutach pieczenia naczynie odkrywamy.

Po upieczeniu, lazanie warto pozostawić na kilka minut zanim zaczniemy ją kroić. Wówczas czynność ta będzie zdecydowanie łatwiejsza.

Uwaga! Aby jeszcze bardziej odchudzić naszą lazanię, możemy zrezygnować z sosu beszamelowego.

Smacznego!

 

Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek

 


6 komentarzy:
Wysłany przez Vina dnia 02-09-2016
I can already tell that's gonna be super hefupll.
Wysłany przez Eldora dnia 02-09-2016
I'm grueaftl you made the post. It's cleared the air for me.
Wysłany przez Margery dnia 04-09-2016
AFAIC th'tas the best answer so far! http://zmnfaztzb.com [url=http://dujocnaeyl.com]dujocnaeyl[/url] [link=http://oqzhnhepeud.com]oqzhnhepeud[/link]
Wysłany przez fitMarcelina dnia 25-05-2017
O33 Najwazniejsza w odchudzaniu jest motywacja moje drogie panie, ja codziennie ogladam metamorfozy przed i po odchudzaniu i daje mi to kopa do cwiczen, kto chce tez troche motywacji niech poszuka w google: odchudzanie przed i po by sasetka
Wysłany przez Mirabellka524 dnia 14-06-2017
Drogie panie odchudzanie proponuje zaczac od motywacji, jak chcecie cos na motywacje, poszukajcie sobie w google; odchudzanie przed i po by sasetka
Wysłany przez Werra169 dnia 17-06-2017
Dziewczyny odchudzanie proponuje zaczac od motywacji, jak chcecie cos na motywacje, wpiszcie sobie w gogle: odchudzanie przed i po by sasetka

Napisz komentarz

Imię (wymagane)
Email (nie będzie opublikowany, wymagany)
Captcha ImageReload_original
Wpisz kod z obrazka
Powiadom mnie o nowych komentarzach poprzez email