Powrót do strony głównej
poradnia dietetyczna

Schudnij bez
efektu jojo

Mail/Login:
Hasło:
Waga kg
Wzrost cm
 

Karp w wersji light

21-12-2012
Karp w wersji light

Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie Wigilii bez karpia, nawet, jeśli nie jesteśmy jego wielkimi fanami. Smażony karp to jednak bomba kaloryczna. Jeśli jednak w najbliższe święta mamy zamiar zjeść sporą jego ilość proponuję przygotować go w nieco lżejszej wersji – pieczony w folii. To bardzo prosty, szybki i wygodny sposób na naprawdę pyszną potrawę. Dla osób, które lubią zaskakiwać swoich domowników dobrym pomysłem mogą okazać się również pulpeciki zrobione na jego bazie.

 

KARP PIECZONY W FOLII

Składniki:

- niezbędna ilość karpia

- oliwa

- kolendra, imbir

- czosnek

- sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Karpia filetujemy (lub zostawiamy w całości), skrapiamy oliwą połączoną z rozgniecionym czosnkiem oraz doprawiamy przyprawami i ziołami. Zawijamy w folię aluminiową i układamy na blasze. Pieczemy go w temp. 180oC przez ok. 45 minut.

Smacznego!

 

PULPECIKI Z KARPIA

Składniki:

- 500g filetów karpia

- cebula

- 2 ząbki czosnku

- bułka grahamka

- 1 jajko

- 1 łyżka otrąb pszennych

- 1 łyżeczka soku z cytryny

- sól, pieprz

- koperek, pietruszka

- 2l bulionu warzywnego

 

Sposób przygotowania:

Bułkę moczymy w wodzie ok. 1h. Filety rybne mielimy razem z cebulą, czosnkiem oraz odciśniętą bułką. Dodajemy jajko, otręby, sok z cytryny oraz posiekane zioła i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy małe pulpety. Gotujemy je w bulionie warzywnym ok. 30 minut.

Gotowe pulpety możemy podać polane sosem pomidorowym.

Smacznego!

 

Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek


jeden komentarz:
Wysłany przez Keyttrusync dnia 30-04-2020
Sibusat https://buycialisuss.com/# - Cialis Propecia Resultados Buy Cialis Cheap Cialis Canada Pharmacy

Napisz komentarz

Imię (wymagane)
Email (nie będzie opublikowany, wymagany)
Captcha ImageReload_original
Wpisz kod z obrazka
Powiadom mnie o nowych komentarzach poprzez email