Powrót do strony głównej
poradnia dietetyczna

Schudnij bez
efektu jojo

Mail/Login:
Hasło:
Waga kg
Wzrost cm
 

Gołąbki w sosie pomidorowo-czosnkowym

29-10-2012
Gołąbki w sosie pomidorowo-czosnkowym

Składniki:

- 6 dużych liści kapusty włoskiej

Farsz:

- 250g piersi z kurczaka

- 250g schabu

- 150g pieczarek lub świeżych grzybów (opcjonalnie)

- mała cebula

- 1 jajo

- 150g kaszy gryczanej lub brązowego ryżu

- sól, pieprz, zioła

Sos:

 - 300ml przecieru pomidorowego (lub 1 puszka pomidorów)

- 1 duży ząbek czosnku

- sól, pieprz

- łyżka jogurtu naturalnego

 

Sposób przygotowania:

Kaszę lub ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Mięso mielimy. Pieczarki lub grzyby myjemy i razem z cebulą drobno siekamy.  Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Liście kapusty obgotowujemy kilka minut, aż zmiękną. Farsz dzielimy na 6 części. Na środku każdego liścia układamy farsz i zawijamy. Powstałe gołąbki wkładamy do garnka (na dnie możemy ułożyć 1-2 liście kapusty, aby zapobiec przypaleniu się gołąbków) i zalewamy zimną wodą. Dla lepszego smaku możemy dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotujemy tak długo, aż kapusta zmięknie.

W rondlu podgrzewamy przecier pomidorowy lub pomidory z przeciśniętym czosnkiem. Całość doprawiamy  solą oraz pieprzem. Na koniec możemy dodać łyżkę jogurtu naturalnego.

Gotowe gołąbki wykładamy na talerz i polewamy sosem pomidorowo-czosnkowym.

Smacznego!

 

Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek


2 komentarze:
Wysłany przez Mania73 dnia 16-07-2018
Co jutro robicie na obiad? Ja robie rumfordzka wedlug starego przepisu. Jest przepyszna, poszukajcie sobie w goglach: zupa rumfordzka babci
Wysłany przez soaptip dnia 18-03-2021
http://hcialischeapc.com/ - cialis for sale

Napisz komentarz

Imię (wymagane)
Email (nie będzie opublikowany, wymagany)
Captcha ImageReload_original
Wpisz kod z obrazka
Powiadom mnie o nowych komentarzach poprzez email