Powrót do strony głównej
poradnia dietetyczna

Schudnij bez
efektu jojo

Mail/Login:
Hasło:
Waga kg
Wzrost cm
 

Czarna jagoda - chłodnik z jagód

05-07-2012
Czarna jagoda - chłodnik z jagód

Czarna jagoda często nazywana również czarną borówką, leśną jagodą czy czernicą, jest bardzo popularną w Polsce krzewinką, którą bez trudu znajdziemy latem w naszych lasach. Dojrzałe jagody charakteryzują się słodko-kwaśnym smakiem oraz niebieskawym woskowym nalotem.

Te piękne małe kuleczki posiadają wiele cennych wartości odżywczych. Stanowią one m.in. źródło witaminy C, B1 a także karotenoidów, antocyjanów i pektyn. Świeże owoce działają rozluźniająco przy zaparciach i jednocześnie dzięki obecności garbników przeciwbiegunkowo.  Suszone natomiast bywają pomocne w biegunkach oraz stanach gorączkowych. Dzięki zawartym w owocach witaminom, barwnikom oraz minerałom jagody wzmacniają wzrok a także mają wpływ na poprawę widzenia zwłaszcza o zmroku.

Jagody to owoce, które w kuchni można przetwarzać i wykorzystywać na wiele różnych sposobów. Poniżej przepis na chłodnik z tych owoców, którym w upalne dni chętnie się posilimy.

 

Chłodnik z jagód

Składniki:

- 500g świeżych jagód

- 3 łyżki brązowego cukru

- 2 ½ szklanki wody

- ½ łyżeczki cynamonu

- 3 goździki

- 200g ugotowanego makaronu pełnoziarnistego

- 4 łyżki jogurtu naturalnego

 

Sposób przygotowania:

Jagody dobrze umyć i osuszyć. Posypać cukrem i odstawić na ½ godziny. Po tym czasie połowę owoców rozgnieść widelcem, zalać wodą, włożyć przyprawy i całość zagotować. Następnie wyjąć goździki a jagody dobrze schłodzić (ostudzone można wstawić na 15 minut do zamrażarki). Wymieszać z jogurtem naturalnym.

Zupę rozlać do miseczek, dodać całe jagody oraz makaron ugotowany al dente.

Smacznego!

 

Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek


Napisz komentarz

Imię (wymagane)
Email (nie będzie opublikowany, wymagany)
Captcha ImageReload_original
Wpisz kod z obrazka
Powiadom mnie o nowych komentarzach poprzez email