Powrót do strony głównej
poradnia dietetyczna

Schudnij bez
efektu jojo

Mail/Login:
Hasło:
Waga kg
Wzrost cm
 

Chrupiące bułeczki z pełnego ziarna

19-06-2012
Chrupiące bułeczki z pełnego ziarna

Składniki:

- ½ szklanki otrÄ…b owsianych

- 1 łyżka oleju

- ¾ Å‚yżeczki soli

- 1 szklanka gorÄ…cej wody

- ¾ Å‚yżeczki miodu

W dużej misce zalać otrÄ™by, miód, olej oraz sól gorÄ…cÄ… wodÄ…. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić do wystygniÄ™cia.

- 15g drożdży

- 3 łyżki letniej wody

- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego

- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

- 1 jajko

- 1 łyżka mleka

- 1 Å‚yżka pÅ‚atków owsianych

 

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i odstawić na 5 min do wyrośnięcia. Rozczyn oraz siemię lniane dodać do miski z otrębami i całość dobrze wymieszać. Następnie dodać mąkę i ponownie wymieszać. Ciasto wyrabiać przez ok. 10 minut. Miskę lekko natłuścić i przełożyć do niej gotowe ciasto, przykryć ręcznikiem i poczekać aż podwoi ono swoją objętość. Po tym czasie ciasto lekko uderzyć dłonią (w celu odgazowania) i pozostawić na stolnicy jeszcze 5 minut by odpoczęło.

Ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej uformować maÅ‚Ä… okrÄ…gÅ‚Ä… kulkÄ™. BuÅ‚eczki uÅ‚ożyć na blaszce i pozostawić pod przykryciem ok. 25 minut. Przed wÅ‚ożeniem do piekarnika każdÄ… buÅ‚eczkÄ™ posmarować jajkiem rozkÅ‚óconym z mlekiem i posypać pÅ‚atkami owsianymi.

Piec w temp. 200oC przez 15 minut, do zrumienienia.

Pyszne z powidłami śliwkowymi :)

Smacznego!

 

Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek


Napisz komentarz

ImiÄ™ (wymagane)
Email (nie będzie opublikowany, wymagany)
Captcha ImageReload_original
Wpisz kod z obrazka
Powiadom mnie o nowych komentarzach poprzez email