Powrót do strony głównej
poradnia dietetyczna

Schudnij bez
efektu jojo

Mail/Login:
Hasło:
Waga kg
Wzrost cm
 

Chłodnik z botwinki

25-06-2013
Chłodnik z botwinki

Nadeszło w końcu upragnione lato. W upalne dni niechętnie spożywamy gorące ciężkostrawne potrawy, dlatego moją propozycją jest orzeźwiający, zdrowy i sycący chłodnik z botwinki. Te młode liście buraków ćwikłowych są cennym źródłem wielu witamin zwłaszcza A i C oraz składników mineralnych, m.in. żelaza i wapnia. Przy tym są bardzo niskokaloryczne, bo w 100g zawierają zaledwie 19kcal, więc idealnie nadają się do potraw w trakcie stosowania diety redukcyjnej.

Wielu naukowców twierdzi, że liście botwiny zawierają substancje podobne do estrogenów, czyli hormonów młodości i piękna, dlatego szczególnie polecam je kobietom.

Warto również wiedzieć, że po ugotowaniu botwiny w wywarze znajduje się sporo kwasu szczawiowego, który utrudnia wchłanianie wapnia w organizmie. Z tego właśnie powodu dobrze jest do potrawy z tych liści dodać trochę mleka, jogurt, kefiru lub kawałek sera.

 

Przepis na chłodnik z botwinki

Składniki:

- 2 pęczki botwinki

- 2 małe buraczki

- pęczek rzodkiewek

- pęczek koperku

- ½ pęczka szczypiorku

- 2 ogórki gruntowe

- sok z połowy cytryny

- 2 kefiry 400ml

- sól, pieprz

- jajo ugotowane na twardo

 

Sposób przygotowania:

Botwinkę oraz buraczki myjemy, kroimy w kostkę wraz z łodygami i liśćmi. Zalewamy wodą tak, aby przykryła warzywa i gotujemy je do miękkości. Następnie całość studzimy. Buraczki oraz botwinkę wrzucamy do blendera. Rozdrobnione łączymy z powrotem z uzyskanym wcześniej wywarem. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny, pokrojoną bardzo drobno rzodkiewkę, posiekany koperek oraz szczypiorek. Dolewamy kefir i dobrze mieszamy. Dodajemy startego na grubych oczkach ogórka. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dla zwolenników czosnku, można dodać ząbek.

Przed podaniem, zupę należy mocno schłodzić.

Najlepiej smakuje z połówką jaja ugotowanego na twardo.

Smacznego!

 

Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek


8 komentarzy:
Wysłany przez Anas dnia 25-08-2013
HEJ:) to znowu jau mnie jakos idzie ale jestem na sieibe wkurzona bo przez te tzy dni jadlam slodycze zazwyczaj byly to biszkopty ok 6-8 sztuk dziennie a i dzisiaj zjadlam dodatkowo 2 kostki czekolady goszkiej i 2 z truskawkami ale jestem pozytynie nasawiona tylko boje sie ze to nastawienie jutro mi przejdziedzieki tobie po malu zrezygnowalam z bialego pieczywa i ograniczam jak tylko moge zolty ser i zzastepuje go poltlustym twarogiemale wydaje mi sie ze przytylam czyje sie ciezka i boje sie ze to przez zytni chleb albo slodyczemoze dasz przepis na jakas ciekawa owsianke bo raz prubowalam ja zjesc u babci ale mi nie smakowala za malo slodka chyba jak dla mnie pozdrawiam
Wysłany przez Rimpa dnia 26-08-2013
Jej ale ci się upiekło;) pyszna musi być albo była,ja też się zbraiem do takiej tarty i zbraiem ,mam przepis na ten krem i chyba się w końcu wezmę i upiekę bo zdjęcia tak bardzo kuszą iż nie sposf3b odkleić się od monitora:)
Wysłany przez Calum dnia 26-08-2013
Kasiu czemu tak rzadko pizssez na blogu? domyślam się jak jesteś zapracowana ale codziennie tu zaglądam i jest mi jakoś tak smutno że ciągle ten sam wpis. To tak jakbyś troche miała nas w nosie- czytelnikf3w. Szkoda bo myślałam że jak zakładasz blog to po to by z czytelnikami dzielić się swoimi emocjami i przeżyciami. do zobaczenia http://rnfqvwohnhh.com [url=http://ryrxsbs.com]ryrxsbs[/url] [link=http://eieala.com]eieala[/link]
Wysłany przez Rini dnia 29-08-2013
Basiu słuszna uwaga może przykrywanie tarzkeyliem odgrywa jakąś rolę, ale o to należy spytac się ekspertf3w od parzenia herbaty. Ja zawsze uważałam, że wystarczy zalanie wodą o odpowiedniej temp., a nie o utrzymywanie danej temp. przez cały czas parzenia. Zresztą do prawidłowego parzenia herbaty wykorzystuje się specjalne termometry. Pozdrawiam, Kotka Odwrotka
Wysłany przez Ricky dnia 06-09-2013
Pytałam o przykrywanie, bo nie wiem w jaki sposf3b utzmryać temperaturę 100 stopni przez 5 minut i myślałam, że nakrywając filiżankę z wrzątkiem np. talerzykiem, w środku będzie dłużej odpowiednio wysoka temperatura. A może to nie ma znaczenia? Na niektf3rych herbatach ziołowych własnie tak pisze, żeby zalać wrzątkiem i przykryć naczynie http://krahhay.com [url=http://ylxnmvtdiu.com]ylxnmvtdiu[/url] [link=http://hvoohqgf.com]hvoohqgf[/link]
Wysłany przez Cammie dnia 02-09-2016
Taking the oveveirw, this post is first class
Wysłany przez Tailynn dnia 02-09-2016
This is both street smart and inngelieltt.
Wysłany przez Jenay dnia 04-09-2016
It's spooky how clever some ppl are. Thaskn! http://pzvqgydfia.com [url=http://xniohw.com]xniohw[/url] [link=http://bgkufua.com]bgkufua[/link]

Napisz komentarz

Imię (wymagane)
Email (nie będzie opublikowany, wymagany)
Captcha ImageReload_original
Wpisz kod z obrazka
Powiadom mnie o nowych komentarzach poprzez email