Zupa dnia- krem z pomidorów
27-02-2012
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- 2 łyżki świeżej posiekanej bazylii
- oregano
- sól, pieprz
- ser mozzarella
Sposób przygotowania:
W garnku podgrzać pomidory. Dodać przeciśnięty czosnek. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 minut. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, oregano i bazylią.
Całość zmiksować blenderem. Jeśli zależy nam by zupa miała jednolicie gładką konsystencję, możemy przetrzeć ją przez sito.
Zupę od razu rozlać do miseczek a na wierzchu położyć nieco startej na drobnych oczkach mozzarelli. Wierzch możemy dodatkowo udekorować listkiem świeżej bazylii.
Smacznego!
Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek
Napisz komentarz