Wyśmienity makaron tagliatelle z krewetkami w sosie z pomidorów i białego wina
Składniki na dwie porcje:
- 6 gniazdek makaronu pełnoziarnistego tagliatelle
- 16 krewetek tygrysich (bez pancerzy)
- 150ml gęstego przecieru pomidorowego
- 50ml wytrawnego białego wina
- 2 duże ząbki czosnku
- 3 łyżki natki pietruszki
- 50ml jogurtu naturalnego
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki masła
Sposób wykonania:
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Na maśle i oliwie podsmażyć krótko przeciśnięty czosnek. Dodać przecier pomidorowy oraz wlać wino. Gotować ok. 10min. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na patelnię włożyć przyprawione delikatnie solą krewetki i gotować ok. 3 min. Zmniejszyć ogień, dodać posiekaną natkę oraz jogurt. Gotować jeszcze pół minuty. Ugotowany i odcedzony makaron wymieszać z sosem. Gotową potrawę można posypać odrobiną startego parmezanu. SMACZNEGO!
Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek
Napisz komentarz