Sałatka z rukolą i truskawkami
15-06-2012
Składniki:
- 50g rukoli
- 100g truskawek
- 50g sera feta lub sera koziego
- 10 czarnych oliwek
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
- świeżo mielony pieprz
Sos:
- 20ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego lub soku wyciśniętego z cytryny
- łyżeczka miodu
- mały ząbek czosnku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Truskawki umyć, przekroić na pół. Rukolę umyć i osuszyć. W misce wymieszać rukolę, truskawki, oliwki oraz szczypiorek. Ser pokroić w kostkę i obtoczyć w świeżym pieprzu oraz mięcie. Dołożyć do sałatki.
Z oliwy, octu, miodu oraz przeciśniętego czosnku zrobić sos. Doprawić go solą oraz pieprzem. Gotowym sosem polać sałatkę.
Sałatkę podawać z grzankami razowymi.
Smacznego!
Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek
Napisz komentarz