Sałatka z kiełkami fasoli mung
Składniki:
- 2 jaja
- 2 duże ziemniaki
- 2 średnie ogórki kiszone
- ½ puszki białej fasoli
- 1 czerwona cebula
- 100g żółtego sera
- kiełki fasoli Mung
- łyżka posiekanej natki pietruszki
Sos:
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jaja ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w ósemki. Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Ostudzić, obrać i pokroić w dużą kostkę. Ogórki również pokroić w kostkę. Ser pociąć w słupki. Cebulę posiekać w plasterki. Wszystkie pokrojone składniki oraz odsączoną fasolkę wrzucić do miski i razem wymieszać. Rozłożyć na talerze i obficie posypać kiełkami oraz natką. Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą i polać nim każdą porcję.
Smacznego!
Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek
Napisz komentarz