Ryby - dlaczego są tak ważne w naszym jadłospisie?
Wielu z nas nie potrafi wyobrazić sobie obiadu bez solidnej porcji mięsa lub kanapki z wielkim plastrem szynki czy polędwicy. Produkty z mięsa wieprzowego, wołowego lub drobiu są zdecydowanie częściej spożywane niż ryby. Dlaczego? Ryby mają przecież mnóstwo zalet, o których większość z nas po prostu nie wie. Przede wszystkim dbają o nasze serce, wzmacniają układ odpornościowy, a niektóre pomagają zrzucić zbędne kilogramy.
Dlaczego zatem tak rzadko zjadamy ryby? Kiedyś ryby były podstawą większości menu, gdyż były dużo tańsze od mięsa. Teraz niestety jest inaczej! Wiele gatunków ryb, jest dużo droższa od kawałka mięsa bądź po prostu trudno dostępna w małych miejscowościach.
Musimy jednak zdawać sobie sprawę, że minimum 2-3 posiłków zjadanych w tygodniu powinny składać się z ryb. Są one jednym z najcenniejszych darów natury ponieważ:
1. Wzmacniają serce. Są najbogatszym źródłem NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych). Największą zawartością szczyci się łosoś, tuńczyk, makrela i śledź. Wystarczy zjeść ok. 80-90g jednej z tych ryb, aby dostarczyć sobie dzienną porcję kwasów omega 3. Ryby działają także ochronnie na naczynia krwionośne i zapobiegają odkładaniu się blaszki miażdżycowej.
2. Wzmacniają układ odpornościowy. Mięso ryb to porcja witamin i minerałów, dzięki którym nasz układ odpornościowy utrzymywany jest w dobrej formie. Zawierają w swoim składzie: jod, fosfor, potas, magnez oraz witaminy z grupy B, a niektóre gatunki także witaminę A i D.
3. Dbają o naszą figurę. Mięso ryb jest prawie cztery razy mniej kaloryczne niż mięso z szynki wieprzowej. I tak np. zjadając ok. 150 g dorsza dostarczamy sobie ok. 110 kcal.
Aspektów zdrowotnych spożywania ryby jest naprawdę sporo, ale pamiętajmy także o tym, że są one silnymi alergenami! Należy stopniowo wprowadzać je do diety dzieciom powyżej 3 roku życia oraz mam karmiących. Ryby także zawierają sporo soli, głównie te wędzone i marynowane. Zdrowsze są ryby świeże lub mrożone.
A oto przepis na pyszną i zdrową rybę z dodatkiem dużej ilości warzyw.
Składniki:
- 1 kg filetów tilapii lub soli
- 2 większe marchewki
- 1 cebula
- pół selera
- 2 korzenie pietruszki
- oliwa lub olej
- sok z cytryny
Sos:
- koperek
- 0,5 l przecieru pomidorowego
- łyżka jogurtu naturalnego
- łyżka mąki pełnoziarnistej
- sól
-pieprz
- cukier
Sposób przygotowania:
Filety z ryby rozmrażamy i osuszamy, nacieramy solą, pieprzem oraz polewamy cytryną do smaku. Następnie odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 30-40 minut. Po tym czasie obtaczamy w mące, podpiekamy delikatnie na patelni i wkładamy do wysmarowanego oliwą (olejem) naczynia żaroodpornego.
Warzywa myjemy i trzemy na tarce z grubymi oczkami (marchewka, seler, pietruszka i cebula). Doprawiamy je do smaku i dusimy pod przykryciem ok. 15-20 minut na patelni z dodatkiem oliwy (oleju). Od czasu do czasu mieszamy. Następnie warzywa wykładamy na rybę, przykrywając ją całkowicie. Polewamy sosem przygotowanym z przecieru pomidorowego. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni i pieczemy 45-55 minut.
Pod koniec można posypać do smaku niewielką ilością startego żółtego sera i włożyć na chwilę do piekarnika, aż ser się rozpuści.
Smacznego:)
Autor: Dietetyk Justyna Antoszczyszyn
Napisz komentarz