Pyszna pasta z tuńczykiem i jajkiem
Składniki:
- kawałki tuńczyka w sosie własnym – 1 puszka
- dwa jaja
- pół średniej cebuli lub szczypiorek
- dwa średnie ogórki kiszone lub konserwowe
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (pół łyżki jogurtu można zastąpić majonezem light)
- pieprz do smaku
- sól do smaku
- łyżka świeżego koperku (jeżeli lubimy)
Przygotowanie:
Jaja gotujemy na twardo i drobno kroimy. Kawałki tuńczyka nieco rozdrabniamy i wrzucamy do miski. Kolejno dodajemy jaja, drobno posiekaną cebulę lub szczypiorek, ogórka pokrojonego w kostkę. Doprawiamy pieprzem, solą i koperkiem. Całość mieszamy i dodajemy jogurt.
Pasta znakomicie nadaje się na kanapkę z pełnoziarnistego pieczywa oraz jako samodzielna sałatka, jeżeli składniki grubiej pokroimy.
Życzymy smacznego!
Autor: Dietetyk Justyna Antoszczyszyn
Napisz komentarz