Przepis na wiosenne jajka
Poniżej przepisy na potrawy z jaj, dla wszystkich osób będących na diecie, które obawiają się, że na świątecznym stole nie znajdą dla siebie nic ciekawego i smacznego.
Podane propozycje są również dowodem na to, że ugotowane jajo wcale nie musi być nudne.
Jaja faszerowane warzywami
Składniki:
- 2 jaja
- kilka szczypiorków
- 3 średnie rzodkiewki
- łyżka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jaja ugotować na twardo. Ostudzić, przekroić na pół i wyjąć żółtka. Szczypiorek i rzodkiewkę drobno posiekać, wymieszać z żółtkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość połączyć z jogurtem. Gotową masą wypełnić wgłębienia w białku jaja.
Do przygotowania farszu zamiast szczypiorku i rzodkiewki, można wykorzystać inne warzywa (ogórek, pomidor), ugotowane pieczarki lub zioła (koperek, pietruszka).
Jaja faszerowane wędzonym łososiem
Składniki:
- 2 jaja
- kilka szczypiorków
- 4 plastry wędzonego łososia
- 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jaja ugotować na twardo. Ostudzić, przekroić na pół i wyjąć żółtka. Szczypiorek posiekać a łososia drobno pokroić. Wymieszać z żółtkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Połączyć z jogurtem naturalnym. Gotową masą wypełnić wgłębienia w białku jaja.
Jaja faszerowane tuńczykiem i świeżą rukolą
Składniki:
- 2 jaja
- ½ puszki tuńczyka w wodzie
- kilka listków świeżej rukoli
- łyżka jogurtu naturalny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jaja ugotować na twardo. Ostudzić, przekroić na pół i wyjąć żółtka do miseczki. Dodać odsączonego z wody tuńczyka oraz posiekaną rukolę. Wszystko razem delikatnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Połączyć z jogurtem naturalnym. Gotową masą wypełnić wgłębienia w białku jaja.
Rukolę możemy zastąpić, koperkiem lub świeżą bazylią.
Smacznego!
Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek
Napisz komentarz