Papardelle z kurczakiem i suszonymi pomidorami
Makaron stanowi podstawę diety śródziemnomorskiej. Przygotowuje się go na wiele sposobów. Przeciętny Włoch zjada ok. 30kg tego produktu w ciągu roku. Dla porównania Polak konsumuje go zaledwie 3kg. W naszym kraju makaron wykorzystywany jest przede wszystkim, jako dodatek do zup.
Mąka, woda, jajo – tyle potrzebujemy by zrobić makaron. Opinia, iż makaron tuczy jest nieprawdziwa. Najwięcej kalorii mają sosy często z nim łączone, natomiast sam makaron jest łatwostrawny i niskokaloryczny. 100g ugotowanego produktu to zaledwie 150kcal. Makarony najlepiej gotować al dente, wówczas zawarta w nich skrobia wolniej przetwarzana jest w organizmie na glukozę, a my mamy uczucie sytości na dłużej. Proponuję wybierać gatunki mało oczyszczone, z pełnego ziarna, ponieważ obecny w nich błonnik również syci nas na wiele godzin.
Składniki (porcja dla 2 osób):
- 200g makaronu pełnoziarnistego Papardelle
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 8 suszonych pomidorów
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 mały jogurt (180g)
- 1 jajko
- szczypta chili
- sól, pieprz
- łyżeczka świeżo startego parmezanu
- kilka listków rukoli
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Kurczaka kroimy w paski i marynujemy w sosie sojowym. Odstawiamy do lodówki na ok. 1h. Pomidory kroimy w paski.
Na patelni smażymy kurczaka doprawiając go chili. W miseczce łączymy jogurt z jajem i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Ugotowany makaron odcedzamy i pozostawiamy w garnku. Łączymy go z masą jogurtowo-jajeczną, kurczakiem oraz pomidorami. Podgrzewamy ok. 5 minut, ciągle mieszając, aż masa się zetnie. Po nałożeniu na talerz każdą porcję posypujemy startym parmezanem oraz zdobimy świeżą rukolą.
Smacznego!
Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek
Napisz komentarz