Powrót do strony głównej
poradnia dietetyczna

Schudnij bez
efektu jojo

Mail/Login:
Hasło:
Waga kg
Wzrost cm
 

Pączek - zjeść czy nie zjeść? Oto jest dylemat.

16-02-2012
Pączek - zjeść czy nie zjeść? Oto jest dylemat.

Zwyczaj jedzenia pączków pochodzi z czasów starożytnych. W Polsce zwyczaj jedzenia pączków w Tłusty Czwartek zadomowił się w XVII wieku. Pierwsze pączki robione w Polsce znacznie różniły się od tych, które teraz możemy kupić w cukierni. Wypiekano je z ciasta przypominającego chleb i nadziewano słoniną.

Z dietetycznego punktu widzenia pączek to bomba kaloryczna złożona z tłuszczu (głównie tego zwierzęcego) i cukru.

Producenci pączków dodatkowo prześcigają się by ich nadzienie było jak najsłodsze a tym samym ciastko ma więcej kalorii.  Unikajmy, więc pączków z czekoladą, tofi czy adwokatem. Jeśli już ten jeden raz w roku, by tradycji stało się zadość, decydujemy się zjeść pączka, sięgnijmy po tego tradycyjnego z konfiturą różaną. Jeden taki pączek to ok. 250kcal, żeby go spalić wystarczy pójść pobiegać przez ok. 30 minut :)

Wszystkim łakomczuchom pączków życzymy NA ZDROWIE!

 

 

Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek


jeden komentarz:
Wysłany przez Agrilmime dnia 27-03-2022
Aszmrw https://oscialipop.com - is cialis generic Umdsuf Cialis Type II a. Enpvcq Insulin is a hormone produced in the pancreas by special cells called beta cells. Iinqud https://oscialipop.com - discount cialis Ehkovm

Napisz komentarz

Imię (wymagane)
Email (nie będzie opublikowany, wymagany)
Captcha ImageReload_original
Wpisz kod z obrazka
Powiadom mnie o nowych komentarzach poprzez email