Lubisz podjadać? Sięgnij po kiełki
Jeśli czujesz się osłabiony i zmęczony sięgnij po kiełki. To wartościowe koncentraty witamin i mikroelementów, które stworzyła natura. Są smaczne i chrupiące, lekko ostre w smaku i można dodać je właściwi do każdego posiłku. Mają niewiele kalorii a dostarczają sporo cennych witamin i soli mineralnych oraz innych składników odżywczych. Świeże kiełki są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 oraz białka a także obfitują w błonnik. Podczas kiełkowania zawarte w nasionach substancje odżywcze, rozkładane są na proste, bardzo dobrze przyswajalne przez organizm związki, a enzymy, które ten proces powodują, ułatwiają dodatkowo trawienie pokarmów, w których obecne są kiełki. Powinniśmy spożywać je regularnie, ponieważ chronią nas przed poważnymi niedoborami witamin oraz minerałów, podnoszą odporność naszego organizmu a co najważniejsze pozwalają uniknąć zachorowania na nowotwory.
W łatwy sposób możemy wyhodować je samodzielnie. Najprościej zrobić to na wacie/ligninie lub gazie. Poniżej krótka instrukcja jak to zrobić.
Hodowanie kiełków na wacie:
Talerz wykładamy watą, polewamy wodą, aby dobrze nasiąkła. Na wierzch wysypujemy nasiona. Podlewamy często, 2-3 razy w ciągu dnia.
Hodowanie kiełków na gazie:
Gazę rozciągamy nad naczyniem wypełnionym wodą i obwiązujemy gumką. Na jej wierzchu wysypujemy nasionka. Gazę delikatnie zsuwamy, aby zanurzyła się w wodzie. Po ok. 3 godzinach, gazę podciągamy tak by woda dotykała jej tylko na samym środku. Należy zwrócić uwagę by gaza cały czas była wilgotna.
Najbardziej znane i polecane są:
Kiełki słonecznika – mają lekko orzechowy smak. Są bogate w żelazo i cynk. Stanowią świetny dodatek zarówno do sałatek jak i do kanapek.
Kiełki rzodkiewki – są bogate w witaminę C oraz siarkę, która korzystanie wpływa na stan włosów, skóry i paznokci. Mają ostry, pieprzny smak. W potrawach śmiało mogą zastępować szczypiorek. Dobrze współgrają również z potrawami jajecznymi oraz różnymi sosami na bazie majonezu lub śmietany.
Kiełki brokuła - są źródłem sulforafanów, które likwidują wolne rodniki, tym samym chronią nasz organizm przed nowotworami. W smaku są lekko pikantne, dzięki czemu różnym sałatom nadają wyrazisty charakter.
Kiełki lucerny – są dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz żelaza. Zawierają również witaminę B12, która przeciwdziała niedokrwistości. Warto, więc polecić te kiełki wegetarianom. Świetnie nadają się do dań gorących z patelni, najlepiej jednak dodać je pod koniec smażenia.
Kiełki rukoli - są niezwykle bogate w potas, magnez, wapń, fosfor i siarkę. Zawierają również znaczne ilości witaminy C, A, oraz witamin z grupy B. Dzięki obecności egzogennych kwasów tłuszczowych oraz olejków eterycznych, pobudzają apetyt, oczyszczają organizm, wspomagają trawienie, a także poprawiają krążenie krwi. W smaku są lekko pikantne, świetnie nadają się do sałatek, koktajli oraz sosów na bazie jogurtu lub śmietany.
Kiełki soi – stanowią cenne źródło witamin C i B1 oraz żelaza. Działają uspokajająco, więc są szczególnie polecane w okresie wzmożonego stresu. W smaku są lekko chrupiące, idealnie nadają się do dań na ciepło.
Kiełki soczewicy - stanowią źródło kwasu foliowego, dlatego szczególnie polecane są kobietom w ciąży. Zawierają również magnez, więc dobrze wpływają na stan kości i zębów. W smaku są bardzo łagodne, pasują zarówno do surówek jak i na ciepło.
Kiełki fasoli mung – dostarczają przede wszystkim witamin z grupy B oraz żelazo. Podobnie jak inne rośliny strączkowe stanowią dobre źródło łatwo przyswajalnego białka, jednak są lżej strawne niż fasola. Bardzo dobrze poprawiają apetyt, działają uspokajająco i dodają energii. Są powszechnie stosowane w kuchni azjatyckiej.
Aby zauważyć dobroczynne działanie kiełków należy sięgać po nie często. Najwięcej wartości dostarczają jednak te spożywane na surowo. Tak naprawdę można je dodać do każdej potrawy i zawsze świetnie się w nią wkomponują.
Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek
Napisz komentarz