Łosoś - król wśród ryb
Ryby w naszej diecie, bezwzględnie powinny zajmować pierwsze miejsce. Łosoś posiada właściwie same zalety. Jego mięso jest delikatne i ma mało ości. Należy do ryb tłustych, a jest przy tym lekkostrawny.
Dzięki zawartym w łososiu kwasom tłuszczowym omega-3 wzmacnia on nasze serce. Zmniejsza gęstość krwi oraz kurczliwość naczyń krwionośnych, więc chroni nas przed groźnymi dla życia zmianami miażdżycowymi.
Białko zawarte w łososiu (a ściślej jeden z aminokwasów budujących to białko- tyrozyna) pobudza mózg. Warto, więc zwiększyć jego spożycie, zwłaszcza w okresie silnego stresu oraz wytężonej pracy umysłowej. Z pewnością poprawi nasze samopoczucie.
W kuchni łosoś sprawdza się idealnie. Potrawy z jego wykorzystaniem są łatwe do przygotowania i co najważniejsze bardzo szybkie do wykonania. Należy jednak pamiętać by przyrządzać tę rybę w właściwy sposób. Nie powinniśmy jej gotować czy smażyć zbyt długo, ponieważ traci większość cennych witamin oraz innych składników odżywczych. Zdecydowanie ma wtedy gorszy smak. Najzdrowsze są ryby blanszowane w wodzie, wywarze z jarzyn lub białym winie. Równie dobrym sposobem obróbki termicznej jest gotowanie na parze, co również pozwala zachować większość cennych składników odżywczych. Przyrządzając łososia nie stosujemy dużej ilości przypraw czy intensywnie pachnących ziół, ponieważ straci on swój niepowtarzalny smak. Najodpowiedniejsze będą sól, pieprz i bazylia.
Łosoś ze szpinakiem
Składniki:
- 400g świeżego łososia – płaty
- 3 łyżeczki masła
- 4 łyżki koperku
- szpinak – mrożone liście
- 2 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- pieprz, sól
- 1 torebka brązowego ryżu
Przygotowanie:
Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i delikatnie oprószyć solą i czarnym pieprzem. 2 łyżeczki masło wymieszać z posiekanym koperkiem. Masło rozłożyć na płatach łososia. Zawinąć rybę w folię aluminiową i ułożyć na blasze. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190oC przez ok. 15min.
Szpinak dusić pod przykryciem na łyżeczce masła. Niezbyt długo, by nie stracił swojego pięknego zielonego koloru. Dodać przeciśnięty czosnek. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Upieczonego łososia przełożyć na talerz. Obok każdego płata wyłożyć po 2 łyżki szpinaku. Podawać z ugotowanym brązowym ryżem.
Smacznego!
Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek
Napisz komentarz