Powrót do strony głównej
poradnia dietetyczna

Schudnij bez
efektu jojo

Mail/Login:
Hasło:
Waga kg
Wzrost cm
 

Krem z zielonych szparagów

11-06-2012
Krem z zielonych szparagów

Te piękne, smukłe warzywa są również niezwykle smaczne, a w kuchni można z nich przygotować wiele wykwintnych potraw.  Dodatkowo odznaczają się bardzo niską kalorycznością - 100g szparagów to jedyne 20kcal. Odpowiednie przygotowanie szparagów to jednak niełatwa sztuka. Przed przystąpieniem do tej czynność warto zapoznać się z kilkoma cennymi uwagami.

Kupując szparagi należy wybierać te, których główki są zamknięte a końce wilgotne (po ich ściśnięciu wypływa sok). To, jak obchodzić się ze szparagami, w dużej mierze zależy od tego, czy są one białe czy zielone.

Białe szparagi nie powinny być za cienkie, gdyż obowiązkowo, dokładnie należy obrać je ze skórki. W przypadku szparagów zielonych grubość nie ma znaczenia, ponieważ ich nie obieramy.

Jak przygotować szparagi?

1. Najpierw szparagi myjemy i dobrze osuszamy.

2. Białe szparagi ze względu na to, iż są bardziej włókniste dokładnie obieramy od główki do dołu.

3. Następnie obcinamy lub odłamujemy zdrewniałe końcówki (mniej więcej na 1/3 wysokości).

4. Zielonych szparagów nie obieramy a jedynie odcinamy końcówki (ok. 1/3 szparaga od dołu).

5. Szparagi gotujemy na stojąco w wysokim garnku, tak by główki nie były zanurzone w wodzie. Dla ułatwienia szparagi można związać nitką. Jeśli szparagi kroimy, główki najlepiej odciąć i oddzielnie krótko obgotować.

6. Szparagi gotujemy w lekko osolonej wodzie (można dodać szczyptę cukru).

7. Czas gotowania szparagów zależy od koloru oraz ich grubości. Zielone gotujemy ok. 10 minut a białe ok. 15 minut. Ważne by ugotowane szparagi nie rozpadały się.

Czas przechowywania szparagów jest dość krótki. Jeśli więc nie planujemy spożyć ich w ciągu najbliższych 3 dni, najlepiej szparagi zamrozić. Wcześniej należy je tylko dokładnie obrać.

 

Krem z zielonych szparagów

Składniki:

- 500g zielonych szparagów

- 1 mała marchewka

- 2 małe ziemniaki

- 1 mała cebula

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 0,5l bulionu

- sól, pieprz

- pestki dyni

 

Sposób przygotowania:

Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy końcówki (na 1/3 wysokości) oraz główki. Końcówki wyrzucamy a główki odkładamy. Marchew oraz ziemniaki kroimy w plastry a cebulę siekamy. Na oliwie chwilę podsmażamy wszystkie warzywa (poza szparagami) a następnie całość zalewamy bulionem. Po ok. 10 minutach dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki, środkowe części szparagów i gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut. Kiedy wszystkie warzywa zmiękną miksujemy je i stopniowo dolewamy bulionu do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Do zupy dorzucamy główki szparagów i całość gotujemy jeszcze ok. 4 minut.

Krem podajemy z pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni.

Smacznego!

 

Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek


jeden komentarz:
Wysłany przez Keyttrusync dnia 28-04-2020
Buy Generic Cialis On Line https://abuycialisb.com/# - order cialis Priligy Diarrea Buy Cialis Amoxicillin And Teeth

Napisz komentarz

Imię (wymagane)
Email (nie będzie opublikowany, wymagany)
Captcha ImageReload_original
Wpisz kod z obrazka
Powiadom mnie o nowych komentarzach poprzez email