Krem z selera naciowego
04-04-2012
Składniki:
- cebula
- 250g selera naciowego
- 1 mały korzeń pietruszki
- pieprz
- 1 łyżka oliwy
- ząbek czosnku
- 500ml bulionu
- gałka muszkatołowa
- szczypta pieprzu Cayenne (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dołożyć pokrojony w półksiężyce seler oraz pietruszkę. Dodać przeciśnięty czosnek. Zalać bulionem i dusić całość do miękkości. Zestawić z ognia i zmiksować. Ponownie zagotować i doprawić do smaku, gałką muszkatołową, pieprzem, i opcjonalnie pieprzem Cayenne. Można podawać z grzankami razowymi.
Smacznego!
Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek
Napisz komentarz