Kotleciki mielone z otrębami
Otręby to produkt powstały z przemiału różnych zbóż: pszenicy, żyta lub owsa. Świetnie przyspieszają pracę jelit, więc szczególnie polecane są osobom zmagającym się z zaparciami. Są niskokaloryczne i stanowią przede wszystkim źródło nierozpuszczalnego błonnika. Dzięki temu pęcznieją w żołądku i dają uczucie sytości na dłużej. Zdecydowanie ułatwiają utrzymać szczupłą sylwetkę. Osobom będącym na diecie mogą zastępować słodkie płatki (dodawane do mleka lub jogurtu), dodatek bułki tartej do mięsa mielonego lub tradycyjną panierkę.
Otręby to niezastąpione źródło witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak żelazo, magnez, potas, wapń, cynk. Dzięki temu usprawniają pracę całego układu pokarmowego. Zalecane są osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu, cukru oraz zagrożonych miażdżycą.
Warto, więc spożywać przynajmniej 1 łyżkę dowolnych otrąb dziennie.
Kotleciki z otrębami
Składniki:
- 500g mięsa mielonego wieprzowego z szynki
- 4 łyżki otrąb pszennych
- 1 jajo
- 4 średnie pieczarki
- szczypiorek
- natka pietruszki
- 1 duży ząbek czosnku
- ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- sól, pieprz czarny
- oliwa
Sos:
- 150g jogurtu naturalnego
- koperek
Sposób przygotowania:
Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę. Mięso mielone połączyć z jajkiem, otrębami (można je wcześniej namoczyć w wodzie by napęczniały), pieczarkami, przeciśniętym czosnkiem oraz przyprawami. Masę wyrobić, dodać posiekany szczypiorek i natkę. Całość wymieszać. Uformować małe kotleciki i podsmażyć je na rozgrzanej oliwie. Przykryć i dusić ok. 15minut.
Gotowe pulpety, podawać z sosem jogurtowo-koperkowym oraz warzywami gotowanymi na parze.
Smacznego!
Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek
Napisz komentarz