Konserwanty - nie zawsze złe
Czasami robiąc zakupy, po przeczytaniu składu produktu umieszczonego na etykiecie zastanawiamy się, czy na pewno włożyć go do koszyka. Przeraża nas obecność w nim różnych E, czyli m.in. konserwantów. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, że często ich dodatek jest nieunikniony. Substancje konserwujące mają na celu zapobiec rozwojowi szkodliwych dla zdrowia mikroorganizmów w produktach spożywczych. Znacznie wydłużają ich trwałość, chroniąc ją przed rozkładem spowodowanym przez drobnoustroje. Wszystkie substancje wykorzystywane w przemyślę spożywczym są bezpieczne dla naszego zdrowia, w innym przypadku nie mogłyby zostać dopuszczone do stosowania w żywności. Szkodliwy może być jednak ich nadmiar.
Wiele substancji wykorzystywanych w przemyśle spożywczym to naturalne konserwanty, występujące w przyrodzie. Do takich zaliczamy chociażby bardzo dla nas korzystną witaminę C (kwas askorbinowy). Nie należy myśleć, że wszystkie substancje o symbolu E to wyłącznie konserwanty. Wśród nich znajdują się dodatki do żywności takie jak barwniki, stabilizatory, zagęszczacze, polepszacze smaku i zapachu. Pełnią one różne istotne funkcje, dlatego bez nich nie mogłoby istnieć wiele produktów spożywczych. Dobrym przykładem jest, wspomniana już wcześniej, witamina C, która posiada właściwości stabilizujące, działa przeciwutleniająco a dodatkowo wzbogaca produkt.
Do konserwantów naturalnych często stosowanych przez nas samych, zaliczamy:
- sól - ma ona zdolność odwadniającą, tym samym hamuje rozwój drobnoustrojów w produktach
- cukier - podobnie, jak sól również wiąże wodę, sprawiając, że staje się ona niedostępną dla pleśni i grzybów
- cebulę i czosnek - hamują rozwój bakterii odpowiedzialnych za psucie się żywności oraz wykazują silne działanie przeciwutleniające, dzięki temu mogą opóźniać utlenianie tłuszczów w emulsjach będących połączeniem wody i oleju, (np. w margarynie, majonezie)
- ocet (E260 - kwas octowy) - działa bakteriostatycznie - hamuje rozwój drobnoustrojów niszczących żywność (drożdże, bakterie, pleśnie).
- rozmaryn - przyprawa o największej aktywności antyoksydacyjnej, wykazuje również działanie przeciwdrobnoustrojowe.
Dzięki tym dodatkom, znacznie dłużej możemy przechowywać jedzenie, a stosowane w racjonalnych ilościach, nie powodują żadnych złych skutków dla naszego organizmu.
W dzisiejszym świecie trudno jednak, zupełnie zrezygnować z produktów zawierających szkodliwe dla zdrowia konserwanty, dlatego tak ważne jest zachowanie zdrowego rozsądku. Przed podjęciem decyzji o zakupie danego produktu, zawsze czytajmy etykiety (skład produktu). Dzięki temu możemy wybrać te do wytworzenia, których producent użył wyłącznie naturalnych dodatków. Częste spożywanie żywności mocno przetworzonej, z dużą ilością sztucznych konserwantów może skutkować poważnymi problemami zdrowotnymi takimi jak migrenowe bóle głowy, alergie, problemy trawienne oraz niedobór witamin i minerałów. Chcąc spożywać wyłącznie naturalne produkty, zamiast kupować gotową wędlinę lub ciastka możemy sami upiec mięso używając minimalnej ilości soli, a do własnego wypieku zastosować niewielki dodatek cukru.
Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek
Napisz komentarz