Powrót do strony głównej
poradnia dietetyczna

Schudnij bez
efektu jojo

Mail/Login:
Hasło:
Waga kg
Wzrost cm
 

Konserwanty - nie zawsze złe

01-02-2012
Konserwanty - nie zawsze złe

Czasami robiąc zakupy, po przeczytaniu składu produktu umieszczonego na etykiecie zastanawiamy się, czy na pewno włożyć go do koszyka. Przeraża nas obecność w nim różnych E, czyli m.in. konserwantów. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, że często ich dodatek jest nieunikniony. Substancje konserwujące mają na celu zapobiec rozwojowi szkodliwych dla zdrowia mikroorganizmów w produktach spożywczych. Znacznie wydłużają ich trwałość, chroniąc ją przed rozkładem spowodowanym przez drobnoustroje. Wszystkie substancje wykorzystywane w przemyślę spożywczym są bezpieczne dla naszego zdrowia, w innym przypadku nie mogłyby zostać dopuszczone do stosowania w żywności. Szkodliwy może być jednak ich nadmiar.

Wiele substancji wykorzystywanych w przemyśle spożywczym to naturalne konserwanty, występujące w przyrodzie. Do takich zaliczamy chociażby bardzo dla nas korzystną witaminę C (kwas askorbinowy). Nie należy myśleć, że wszystkie substancje o symbolu E to wyłącznie konserwanty. Wśród nich znajdują się dodatki do żywności takie jak barwniki, stabilizatory, zagęszczacze, polepszacze smaku i zapachu. Pełnią one różne istotne funkcje, dlatego bez nich nie mogłoby istnieć wiele produktów spożywczych. Dobrym przykładem jest, wspomniana już wcześniej, witamina C, która posiada właściwości stabilizujące, działa przeciwutleniająco a dodatkowo wzbogaca produkt.

Do konserwantów naturalnych często stosowanych przez nas samych, zaliczamy:

- sól - ma ona zdolność odwadniającą, tym samym hamuje rozwój drobnoustrojów w produktach
- cukier - podobnie, jak sól również wiąże wodę, sprawiając, że staje się ona niedostępną dla pleśni i grzybów
- cebulę i czosnek - hamują rozwój bakterii odpowiedzialnych za psucie się żywności oraz wykazują silne działanie     przeciwutleniające, dzięki temu mogą opóźniać utlenianie tłuszczów w emulsjach będących połączeniem wody i oleju, (np. w margarynie, majonezie)
- ocet (E260 - kwas octowy) - działa bakteriostatycznie - hamuje rozwój drobnoustrojów niszczących żywność (drożdże, bakterie, pleśnie).
- rozmaryn - przyprawa o największej aktywności antyoksydacyjnej, wykazuje również działanie przeciwdrobnoustrojowe.

Dzięki tym dodatkom, znacznie dłużej możemy przechowywać jedzenie, a stosowane w racjonalnych ilościach, nie powodują żadnych złych skutków dla naszego organizmu.

W dzisiejszym świecie trudno jednak, zupełnie zrezygnować z produktów zawierających szkodliwe dla zdrowia konserwanty, dlatego tak ważne jest zachowanie zdrowego rozsądku. Przed podjęciem decyzji o zakupie danego produktu, zawsze czytajmy etykiety (skład produktu). Dzięki temu możemy wybrać te do wytworzenia, których producent użył wyłącznie naturalnych dodatków. Częste spożywanie żywności mocno przetworzonej, z dużą ilością sztucznych konserwantów może skutkować poważnymi problemami zdrowotnymi takimi jak migrenowe bóle głowy, alergie, problemy trawienne oraz niedobór witamin i minerałów. Chcąc spożywać wyłącznie naturalne produkty, zamiast kupować gotową wędlinę lub ciastka możemy sami upiec mięso używając minimalnej ilości soli, a do własnego wypieku zastosować niewielki dodatek cukru.

 

Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek


jeden komentarz:
Wysłany przez occanttig dnia 20-03-2021
https://ponlinecialisk.com/ - cialis prescription online

Napisz komentarz

Imię (wymagane)
Email (nie będzie opublikowany, wymagany)
Captcha ImageReload_original
Wpisz kod z obrazka
Powiadom mnie o nowych komentarzach poprzez email