Kalafior faszerowany mięsem
Składniki:
- 1 kalafior
- 500g mięsa mielonego z szynki (można pomieszać mięso z szynki z piersią indyka lub kurczaka)
- średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- mała grahamka namoczona w mleku
- sól, pieprz
- zioła
Sos:
- 200g jogurtu naturalnego
- sól
- pęczek koperku
Sposób przygotowania:
Kalafior obgotować w osolonej wodzie przez ok. 5 minut (nie może być zbyt miękki).
Mięso zmielić razem z cebulą, przyprawić i dodać jajo, przeciśnięty czosnek, oraz odciśniętą grahamkę. Całość wyrobić.
Zblanszowany wcześniej kalafior faszerować mięsem, tak by każda wolna przestrzeń była wypełniona. Kalafior włożyć do worka do pieczenia, zamknąć plastikowym klipsem i piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez ok. 1 godzinę.
Pokroić na małe porcje. Podawać na ciepło lub zimno polany sosem przygotowanym z jogurtu i posiekanego koperku.
Smacznego!
Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek
Napisz komentarz